Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Министерството на туризма се „задъхва“ от инициативи

 Лятото очевидно не беше достатъчно за чиновниците в министерството на туризма, които сега спретнаха поредната инициатива, с която да удължат „работния“ си престой  по черноморското крайбрежие.  От  6 септември  по повод деня на Съединението,  те ще дадат старт на реализацията на новата си хрумка, наречена   „Денят за вас“.

За целта  за съратник в идеите на министър Николина Ангелкова е привлечена и  община Поморие. Кметството в града  ще предостави  на посетителите му  възможността безплатно да посетят емблематични туристически обекти  в  района като  Музея на солта, Античната куполна гробница ( тя датира от ІІ - ІІІ в. сл. Христа  и е единствена по рода си на Балканския полуостров) и Историческия  музей.

Освен това за гостите  на общината ще могат да посетят и манастира „Свети Вмчк. Георги Победоносец“  и храм „Преображение Господне“,  който е на повече от 250 години и е най-дълго действащият на Българското Черноморие. 

Според информацията от туристическото ведомство, проектът „Денят за вас“ се организира за първа година,  а началото му бе поставено през юни съвместно с  община Бургас.

Целта на тези мероприятия са  в един ден през летния сезон всички туристически обекти на територията на съответната община да са с вход свободен, за да могат да бъдат  привлечени  повече посетители, които да се запознаят местните културно-исторически и природни забележителности.

Според експертите в министерството, това щял да бъде един от начините да бъде  надграден и обогатен основният морски туристически продукт и гостите и жителите на морските общини да могат да видят част от  богатствата в съответния регион.

При предишнота издание на проекта в Бургас е бил отечетен  сериозен интерес към туристическите си обекти. Според информация на местната администрация в деня на отворени врати посещенията на някои туристически забележителности са се увеличили двойно, а при други тройно. През юли към проекта на министерството се включи и община Варна. На тази дата, в която градът отбеляза Освобождението си и заедно с другите  празнични инициативи  седем  туристически обекти там бяха с вход свободен.

Следващата точка от този своеобразен „рейд“ по бреговата ни ивица ще бъде  на 21 септември в Балчик , където ще бъде осигурен безплатен  достъп  до Историческия музей .

Очевидно в края на летния туристически сезон , когато стана ясно, че резултатите от него са повече от плачевни , министър  Ангелкова търси  алтернативи  за излизане „на чисто“. Само преди два дни тя  организира среща с туристическия бранш в Търговище.  Не пропусна и да се снима с археолога проф. Николай Овчаров на разкопките на древната крепост Мисионис.

Тук тя акцентира на културно-историческото наследство на града, крепостта и богатите винени традиции в областа.  Според нея целият този „букет“ от даденостите на региона  са сериозна база за устойчив ръст на туризма .

Отново беше подхванат рефренът , че именно културно-историческият туризъм може да бъде  сериозен двигател за привличане на по-голям брой посетители във вътрешността на страната, които да се запознаят с историята и бита на местните хора.

Ангелкова не пропусна да подчертае, че областта е сред добрите примери за ускорено развитие в  туризма и илюстрира думите си със поредната статистика. Според нея  данните говорели, че  пренощувалите лица в местата за настаняване с 10 и повече легла в периода януари-юни  са се увеличили  с 5.9% спрямо същите месеци на миналата година.

А потенциалът тук бил  още по-голям. Разбира се туристическата началничка не избяга от амплоато си на рецитатор на статистически данни, като съобщи че в региона се отчита висок ръст при реализираните нощувки в  местата за настаняване – с  29. 6 на сто. За първото полугодие приходите от тях  възлизали  на 1 143 332 лв., което представлява нарастване с 30.9 % спрямо първите шест месеца на миналата година.

Освен за уникалните забележителности на района, министърката говори и за  реномето му на първенец в производството на бели вина и ритуалите по дегустацията им, които се правят тук. Това е била и причината , ведомството което тя управлява да включи Търговище в 12-те винено-кулинарни дестинации, които бяха създадени съвмество  с Министерството на земеделието, храните и горите. Заедно с Велико Търново, Горна Оряховица, Шумен, Плиска, Велики Преслав и Габрово се оформя дестинация „Стари столици“, поясни още министърът.

И обясни, че с новите текстове в Закона за туризма ще се регламентира вписването и поддържането на специален регистър на туристическите забележителности, фестивали и събития в регионите, както и задължения за лицата, които ги стопанисват. По този начин  щяло да се гарантира запазването на туристическите атракции и да се даде възможност за секторно финансиране. Според Ангелкова с промените в Закона за туризма продължавала  политиката на министерството за намаляване на административната тежест за бизнеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във