Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Министерството на туризма – катализаторът на програмата „Отново заедно“

S 250 ef284d61 25b1 46de b0ee e3c9b5593d87
S 250 904a51ec c742 4a59 ae5a 986ee4653db6

Повече от година туристическият бизнес у нас е изправен на нокти. След сериозни убеждения и скандали с предишното управление, работещите в бранша успяха да отвоюват макар и минимална държавна подкрепа. Едва в началото на зимата хазната беше открехната за хората, които превърнаха туризма във водещ национален отрасъл, формиращ до 12% от Брутния вътрешен продукт на страната.

Прогнозите на анализаторите и за този летен сезон бяха доста скептични. И още в първите дни на служебния кабинет министърът на туризма Стела Балтова обяви своята мисия - възстановяване на жизнеспособността на туристическия сектор и извеждане на туризма като национален приоритет.

Новата администрация в министерството се ангажира да продължи взетите досега мерки за подкрепа на туризма, като служебният кабинет подготви и нов пакет, с който да надгради помощта за бизнеса. В тази връзка дойде и решението на Министерския съвет от 16 юни (№ 453), с което беше одобрена

Националната програма „Отново заедно”

Определеният за нея бюджет от 15 млн. лв. бе насочен, както за подкрепа на туристическия отрасъл, така и за осигуряването на лятната почивка на 30 хил. деца и придружаващи ги педагози. Изпълнението беше възложено на Министерството на образованието и науката и то започна да приема заявки за участие още на следващия ден.

Както при всяко ново нещо у нас, дежурните „коментатори“ бързо загърбиха положителната страна на програмата и се впуснаха да търсят нейните кусури. Но опитите им да я омаловажат се препънаха в създадената организация. На официалната страница на образователното министерство бяха дадени отговори на всички зададени въпроси – от финансирането до реализирането на взетото решение.

Бързо стана ясно, че туристическият пакет за всеки участник в програмата е с фиксирана стойност 500 лева. Той включва транспорт, настаняване, храна, застраховка, културни, спортни или други занимания в рамките на шест дни.

За участие в "Отново заедно" се допускат без изключение

всички 2258 държавни и общински училища у нас

Задължение на техните директори е да се справят бързо с подбора на учениците, които да бъдат включени в шестдневните безплатни пътувания, а утвърждаването на критериите за избор беше предоставено на педагогическите съвети. За да ги подпомогне, министерството им даде няколко примерни критерия като продължителност на обучението от дистанция, представяне в учебния процес, социален и здравен статус. Всички педагогически съвети обаче са свободни да определят и други, съобразени с особеностите на съответното училище.

За включване в програмата е необходимо да се изпратят в Министерството на образованието минимален набор от документи, между които и три оферти от туроператори заедно с мотивираното решение на педагогическия съвет за избора на една от тях.

Заявките на желаещите да се възползват от програмата 

ще се приемат на два етапа. Първият приключва на 31 юли и ако след тази дата предвиденият бюджет не е изразходван, ще се даде възможност училищата да кандидатстват отново до 1 септември или до изчерпване на финансовия лимит.

За първия етап от кандидатстването важи ограничението броят на участниците от едно училище да не надхвърля 7% от общия брой ученици и педагогически персонал до максимум 165 участници. Училищата с под 150 ученици могат да заявят група с 12 участници максимум.

Това ограничение не е измислено просто така

от нечия чиновническа глава, а е наложено от разпоредбите в Закона за обществените поръчки, лимитиращ до определена граница размера на публичните средства, които могат да бъдат разпределяни без отнемащите време процедури за възлагане на търгове.

За втория етап въпросните ограничения отпадат, стига общият брой включени участници от едно училище да не надхвърля 165.

За разлика от досегашното полупрозрачно управление на публичните средства у нас, този път ясно беше посочено как ще се извършва мониторингът за усвояването на парите. Това ще става чрез проверки от самото министерство и териториалните администрации.

Въпреки съкратените срокове, в които програмата трябваше да бъде реализирана, тя успя да привлече сериозен интерес. Първите данни  вече доказват, че усилията на двете министерства -  на туризма и на образованието дават резултат. За краткия период на организация, заявките за участие в нея са увеличават с всеки изминал ден. Броят на учениците по програмата наближава 20 хиляди.

Само в Китен, Царево, Приморско и Несебър, Равда, Поморие, Обзор, Кранево, Каварна и Шкорпиловци вече почиват над 6 000 ученици. В курортите „Албена“, „Златни пясъци“,  „Слънчев бряг“, „Свети Влас“, „Св. Св. Константин и Елена“ и „Камчия“  децата, получили възможността да се радват на морето, са над 5000.

Освен в курортите по брега на морето, планинските дестинации и градовете със забележителни паметници на културното ни и историческо наследство също се радват на засилен интерес. Към Банско, Боровец, Чепеларе, Трявна, Разлог, Парк „Родопи“, Велико Търново, Елена, Рибарица, Рожен, Плиска, Добринище, Пловдив, Априлци, Велинград, Троян, Сандански, Девин, Асеновград и Панагюрище вече са се отправили над 2000 деца.

Тези данни, разбира се, се променят всеки ден, тъй като заявките на желаещите да се възползват от програмата валят всеки ден. Но темпът, по който тази инициатива на Министерството на туризма върви досега, говори, че със сигурност тя ще бъде изпълнена на 100 процента.

От обработената до този момент информация, може да се направи заключението, че най-предпочитани са хотелите с 3 звезди – 134. Следват тези с две звезди – 87, с четири звезди – 64. Четири от избраните хотели са с 5 звезди.

От всичко казано дотук, няма да е пресилено да отбележим, че програмата "Отново заедно" е премислена доста сериозно. Освен осигуряването на почивката на учениците, тя ще спомогне и за разширяването на техния културен кръгозор. Отделно ще гарантира сериозна заетост на туроператори, турагенти и собственици на местата за настаняване. А и чрез залегналите в нея възможности за екскурзии до културни и исторически паметници и музеи ще подпомогне значително културно-историческия туризъм.

Facebook logo
Бъдете с нас и във