Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Министерството на отбраната ще ремонтира танкове Т-72

За първи път от десет години Министерството на отбраната договори капитално-възстановителни ремонти за танкове Т-72, съобщиха от пресцентъра на военното министерство. Това ще се извърши в цеховете на завод "Терем - Хан Крум" ЕООД, Търговище, специализиран в ремонт на бронетанкова техника и производство на резервни части. Предприятието е част от "Терем - холдинг" ЕАД, с който Министерството на отбраната сключи договор за ремонт. За всяка машина срокът за извършване на ремонта е осем месеца от влизането в завода и струва по 822 хил. лева без ДДС.

Ремонтът на танковете в завода в Търговище ще се спести около 1/3 от сумата, която би била дадена за нови бойни машини. Това бе отбелязано и от министър-председателя Бойко Борисов, когато беше на посещение във военноремонтния завод "Терем - Хан Крум". "Амбицията ни е проектът за модернизиране на машините за Сухопътните войски да бъде реализиран в български предприятия и в процеса да бъдат ангажирани български учени, инженери, механици". Това ще позволи отпуснатите средства от държавния бюджет да останат в България, ще спомогнат за развитие на научния потенциал и за повишаване на жизнения стандарт. 
Ремонтите вървят по план, а ремонтираните танкове се транспортират с трейлери до полигон край Търговище поради необходимост от рутинни изпитания. След като капитално-възстановителните дейности приключат, машините ще бъдат транспортирани по същия начин до съответните военните формирования.
Министерството на отбраната предвижда да продължи процеса на възстановяване на танковете Т-72 след нови договори с предприятия на "Терем - холдинг" ЕАД.
Съобщаваме този факт по повод появили се твърдения в публичното пространство, че танкове на Българската армия били извозвани в неизвестна посока с цел нарязването им на скрап.

"Терем - Хан Крум" ЕООД извършва основен ремонт на танкове (T-55, T-62, T-72, T-72M) и бронирани машини (МТ-ЛБ, БМП-1 и всички модификации на МТ-ЛБ), както и модернизация на танкове (T-55 and T-72) и бронирани машини (БТР-60ПБ). В завода се  произвеждат и резервни части за танкове и бронирани машини, скоростни кутии и трансмисионни агрегати. В производствената номенклатура има и гражданска продукция, която включва инструменти инструментална екипировка, полуфабрикати, изковки и щамповки/.

Facebook logo
Бъдете с нас и във