Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Министерството на иновациите инвестира 200 млн. лв. във ВЕИ

Общо 200 млн. лв. ще инвестира Министерството на иновациите и растежа в изграждане на ВЕИ мощности и съоръжения за производство и съхранение на енергия до 1 MWh за бизнеса, съобщават от ведомството. С мярката ще бъдат подкрепени малки и средни предприятия и малки дружества със средна пазарна капитализация от целия икономически спектър с изключение на секторите "Селско, горско и рибно стопанство“ и "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“.

Процедурата за финансиране на фотоволтаици и батерии е една от трите по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), които предстои да бъдат отворени до края на годината, се уточнява в информацията.

По друга мярка, с 30,6 млн. лв. фирмите ще могат да внедрят модерни информационни и комуникационни технологии за подобряване на управленските, производствените и логистичните процеси. Ще се стимулира и повишаването на информационната и киберсигурността. Мярката ще стартира през септември и ще е насочена отново към малките и средни предприятия от всички сектори без "Селско, горско и рибно стопанство“, "Добивна промишленост“, "Строителство“, "Образование“ и "Социална дейност“. Причината е, че средства за тях са заложени в други европейски програми и проекти.

По Националния план се предвиждат още инвестиции в научноизследователска, развойна и иновационна дейност, включително демонстрация на технологии, прототипиране, управление на интелектуалната собственост и др. Те ще са по процедурата „Финансиране на иновативни предприятия, получили „Печат за качество“ по конкурсите на Европейския съвет за иновациите. Общият ѝ бюджет е 118 560 000 лв., а бенефициенти ще бъдат малки и средни предприятия, посочват от министерството на иновациите. Очаква се насоките за кандидатстване по мярката да бъдат публикувани през септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във