Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА ЗАТЕГНА ГАЙКИТЕ

Общо 102 са мерките, които трябва да предприеме Министерството на икономиката и енергетиката забележките на Европейската комисия към България. Това стана ясно, след като на 5 юни министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров представи екшън план по пет от шестте преговорни глави, по които ведомството е водещо. Единствено в сферата на малките и средните предприятия Еврокомисията няма забележки, уточни Овчаров. Затова пък проблемен е металургичният комбинат Кремиковци - експертите на ведомството трябва да съставят план за неговата жизнеспособност. Все още се очаква одиторският доклад за комбината. Освен във ведомството той ще бъде разгледан и от Министерския съвет.
Всяка мярка от плана за действие има краен срок за изпълнение, както и отговорник. В повечето случаи датата за начало на действията е 30 юни. Което означава, че в крайна сметка мисията на икономическото министерство може да се окаже невъзможна, защото част от тях зависят от правителството, от Народното събрание и от други министерства.
Най-сериозни са забележките в областта на енергетиката и ядрената безопасност. Те са продиктувани от писмото на еврокомисаря по разширяването Оли Рен и на комисаря по енергетиката Андрис Пиебалтс, с което се настоява страната ни да ускори подготовката за ранното спиране на блокове III и IV на АЕЦ Козлодуй.
В плана за действие на Министерството на икономиката и енергетиката е предвидено още чрез Европейската банка за възстановяване и развитие да бъде поискано от консултантите BNG/EdF да завършат и до 15 юни да представят стратегията за извеждането от експлоатация на блокове I и II на АЕЦ Козлодуй. Освен това е необходимо централата да поиска от Агенцията за ядрено регулиране да се променят лицензите за блокове I и II блок, за да може част от оборудването да бъде демонтирано. До 15 юни трябва да започне и изготвянето на план, който да компенсира изоставането на проекта за изграждане на хранилище за отработеното ядрено гориво. Овчаров подчерта, че е необходимо да се излезе от задънената улица, в която се намира проектът, но цената за изграждане на съоръжението не може да се промени, тъй като обектът е възложен чрез конкурс за обществена поръчка.
Трудности съществуват и при либерализацията на енергийния пазар, уточни Румен Овчаров. Страната ни е поела ангажимент пред Европейския съюз до 1 юли 2007 г. той да е напълно свободен. Това обаче едва ли ще стане, поясни министърът. До 15 юли трябва да бъде изготвен анализ за проблемите пред либерализацията, отговорник за него е Валери Влъчков от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.
Налага се и промяна в Закона за енергетика, която да се одобри от парламента до 29 септември. С новите текстове в нормативния акт ще бъдат променени условията за достъп до газопреносната и газоразпределителна мрежа, както и правилата за търговия със синьо гориво. Преструктурирането на Булгаргаз и НЕК пък се предвижда да завърши до края на годината.
Останалите мерки в екшън плана засягат преди всичко защитата на потребителите. Намеренията са в Комисията по търговия и защита на потребителите да бъдат назначени още 17 души. Занапред тя ще следи и дали рекламите съдържат подвеждаща информация. В Комисията за защита на конкуренцията пък ще бъдат назначени нови 40 експерти, тъй като тя вече ще се произнася и по отношение на обществените поръчки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във