Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ КЛЕКНА ПРЕД ТУРОПЕРАТОРИТЕ ЗА ЕДНА ГОДИНА

Муравей Радев уважи претенциите на туристическия бизнес и отложи с една година данъчното облагане на туристическите услуги за чужденците. Подкрепата, която туроператорите получиха от болшинството парламентаристи, принуди финансовия министър дори да обещае, че ще намери 80 млн. щ. долара в приходната част на държавния бюджет за 2001 г., които да покрият очакваните ДДС-постъпления от туризма. Това отстъпление от досегашната позиция на Министерството на финансите отприщи депутатското благоволение и народните избраници приеха почти единодушно въвеждането на коварния данък за туристическата сфера да започне едва от 1 януари 2002 година.


Но до тази екстра съвсем не се стигна лесно. Едногодишното отлагане не олицетворява идеята ДДС въобще да се премахне за туризма. Изглежда обаче, че някои мислят като депутата Венцеслав Димитров, който по време на парламентарните прения заяви: Догодина ще има нов финансов министър, нов парламент и той ще вземе друго решение.


Туристическото ДДС предизвика тих скандал и в законотворческата група на СДС, след като бившият шеф на бюджетната комисия Йордан Цонев подкрепи предложенията за неговото отлагане. Според Цонев туризмът още не е излязъл от бебешкия си период, едва сега е започнал мащабно да инвестира и се нуждае от държавна защита, за да се развива успешно и занапред. Тезата на Цонев бе, че България в никакъв случай не бива да прави подарък на съседите си, като влоши условията за този бизнес у нас и вдигне цените на туристическите услуги.


Мнозинството от депутатите в парламентарната Комисия по бюджет и финанси здраво се опъна и на предложението на финансовото министерство при облагане на туроператорите с ДДС да им се връща 50 на сто от данъчния кредит. В крайна сметка комисията отхвърли идеите на Муравей, но това не разсея съществуващото до последния момент съмнение дали групата около Цонев ще победи и в пленарната зала.


Положителното решение на Народното събрание бе предшествано от многократни срещи на туроператорите с държавната администрация, на които в общи линии и едната, и другата страна изтъкваше своите железни аргументи, без да се вслушва в противниковите. Още в края на септември, на среща в курорта Албена, туристическите агенции и браншовите асоциации на хотелиери и ресторантьори уеднаквиха позициите си и издигнаха глас сред обществеността, че въвеждането на ДДС ще удари почти единствената дейност в България, която се развива успешно в частни ръце. Твърдеше се, че толкова висок ДДС няма в нормалните страни, че там данъчната ставка варирала между 5 и 7%, което стимулира съответния местен туристически продукт. Вследствие на това и постъпленията от туризъм в националните бюджети на тези държави били доста високи.


Според анализите на финансисти пък въвеждането на ДДС у нас щяло да оскъпи туристическите пакети за чужденците средно с 6 до 9 процента. Министерството на финансите опонираше, че това не може да се отрази на цените в хотелите и ресторантите или поне нямало да се почувства от клиентите, защото с данъка ще се облагат само комисионите на туроператорите.


Изложиха се много становища и в дългия път до отмяната на данъка с една година депутатското войнство така опъна нервите на заместник-министъра на финансите Николай Георгиев, че в един момент той дори заплаши с подаване на оставка. Георгиев бе особено възмутен от предложението на Венцеслав Димитров за диференциран подход и различни данъчни ставки. Преференциалните ставки са минус, а не плюс на данъчните закони. Не е работа на държавата, а на пазара да определя кои отрасли да се ползват с преференции,- отсече преди седмица заместник-министърът. Той намекна на опонентите си, че действат като лоби на нечии интереси и призова депутатите да не се поддават на натиск, а да мислят за интересите на държавата. Но те май не го чуха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във