Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Министерството на енергетиката ще извърши проверка на дейността на "Булгаргаз"

Представители на Министерството на енергетиката и "Български енергиен холдинг" ЕАД ще извършат проверка на дейността на "Булгаргаз" ЕАД за 2020 г., в това число на реализираните приходи и отчетените разходи, както и отражението им върху предложената от обществения доставчик цена на природния газ за месец април тази година, съобщиха от енергийното министерство. Проверката започва от днес.

Причината за това е, че от Комисията за енергийно и водно регулиране е констатирана положителна разлика за 2020 г. между прогнозните и отчетените от "Булгаргаз" ЕАД разходи за доставка на природен газ. Вследствие на това предложената от дружеството цена на природния газ за април 2021 г., в качеството му на обществен доставчик, е намалена с размера на установения от КЕВР надвзет приход.
Цената на природния газ у нас от 1 април ще бъде определена на закрито заседание на КЕВР. Преди това от "Булгаргаз" ще трябва да внесат ново искане с актуализирани данни за цените на газа на европейските пазари и на петролните деривати. Анализът на регулатора показва, че тази цена може да се повиши с 12% до 32.09 лева за мегаватчас като се отчита сегашното състояние на пазарите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във