Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Министерски съвет даде старт на две нови плажни концесии

На днешното си заседание Министерският съвет взе решение за откриване на две процедури за възлагане на концесия на морските плажове „Градина - Централен“ - част 2 в община Созопол и „Елените” в община Несебър.

Те ще се провеждат по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие. Кабинетът предлага  срокът на концесиите да бъде  20 години. Мотивите за него са свързани с времето за откупуване на инвестициите и визията за дългосрочно развитие на морските плажове, съобщават от прес-центъра на Министерския съвет.

Размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение за плажа „Градина - Централен“ - част 2  е 55 757 лв. без ДДС, а за „Елените“ - 146 350 лв. без ДДС. Този размер е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове- обект на концесия, по реда на чл. 8, ал. 2 и 3 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Двата морски плажа ще бъдат обезпечени със задължителните дейности по Закона устройството на Черноморското крайбрежие - осигуряване на водното спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж и предоставяне на услуги от обществен интерес, съобщават още от преслужбата на премиера.

Преди повече от три години , Министерството на туризма проведе търг с тайно наддаване за  плаж „Градина-Централен-част 2“.  Ако съдим по заповедта на министър Ангелкова от 17 май 2016-а, победител в това състезание е била  столичната фирма „Л Л И М“ ООД с управител Лъчезар Йорданов. Според  регистрация на дружеството в Търговския регистър , то е с капитал от 50 лв. и е специализирано в „ експлоатация на питейни заведения, кафетарии, ресторантьорство, кетъринг и реклама“.  За тази черноморска ивица ( от 36 140 кв.м.) наемателят беше предложил най-голяма годишна наемна цена, която беше  в размер на 66 666 лв. с включен ДДС. Конкурентите му по това време бяха  фирмите „Ава къмпани“ от София и „Градина изток“ от Созопол.

Що се отнася до историята на другия морски плаж, който ще бъде предложен за концесиониране – „Елените“ , тук е моментът да припомним, че в края на 2018-а  туристическото министерство обяви, че започва процедури за разваляне на три договора за наем на плажове. Единият от тях е за ивицата "Елените-1", чийто стопанин е компанията "Фри трейд 79" (според отговорите на туристическото министерство компанията е "Фри трейд" ЕООД, но в Търговския регистър няма фирма с такова име). Според публикувана информация в различни медии "Фри трейд 79" единствено се явява на конкурса за наем на този плаж през 2015-а, организиран от регионалното министерство.

Справка в Търговския регистър показва, че компанията е еднолична собственост на Жаклин Тодоринова и е регистрирана на пловдивския бул. "Мария Луиза" 8. На същия адрес офиси имат и част от компаниите около хотелиера Ветко Арабаджиев, който е собственик и на курорта "Елените" и по настоящем арестант. За връзката мужду  компанията "Фри трейд 79" и Арабаджиев стана ясно, че тя  е съдлъжник с други дружества от групата на семейство Арабаджиеви по кредит към Търговска банка Д от  година по рано. Освен това вписванията по партидата на наемателя на плажа се правят от адвокат на холдинга "Виктория" - Имрен Идиризова. Още по това време стана ясно, че  "Фри трейд 79" отчита символични приходи - 38 хил. лв. за 2017-а  и 22 хил. лв. за 2016 –а  и голяма загуба от по около 200 хил. лева.

Публична информация за договора за плажа няма, а при търсене в официалната страница на Министерството на туризма в 24-те страници, за наем на плажове информация за плаж „Елените“ не се появява. От публикации в медиите обаче, става ясно , че той е бил отдаден под наем през 2015 –а  за пет години за обща сума от 807 хил. лева. Това явно е големият плаж на "Елените", тъй като другият в региона "Елените 2" е даден под наем за 20 пъти по-ниска сума.

Единствените официални данни за този плаж можахме да открием в Националния концесионен регистър , според който след подписания през 2004-а анекс към договора от 1998 –а от тогавашния регионален министър – покойният вече Валентин Церовски, срокът на концесията е бил до 23 юли 2018 година. А концесионер на тази плажна ивица, чиято обща площ  е  22 720 кв.м., дължина на бреговата линия  е 809 м. е било акционерното дружество „Елените“. Що се отнася до последващите наемни договори, информацията за тях липсва.

Очевидно днес се търси концесионер, доволно отдалечен от арестанта Арабаджиев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във