Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Минималната работна заплата остава 460 лева

Минимална месечна работна заплата остава 460 лева. Това решиха министрите на редовното си заседание днес.

С това решение  се отменя обжалваното пред Върховния административен съд ПМС №22 от 26.01.2017 г. за определяне на минималната работна заплата за страната, действало досега. 

От 1 януари минималната работна часова ставка остава 2,78 лева.

Темата за минималната работна заплата провокира бурен дебат между бизнеса и синдикатите. 

От месеци Асоциацията на индустриалния капитал предлага минималната работна заплата да отпадне и да се развие колективното трудово договаряне по икономически дейности. Председателят на организацията Васил Велев заяви, че  МРЗ съществува само за да могат политиците и синдикатите да се отчитат на избиратели и членове, че са я увеличили. Той определи дискусията около минималното възнаграждение като измислен  за държавата проблем. Според него в момента под минималната заплата в страната работят стотици хиляди души, които са назначени на половин работен ден, на три четвърти работен ден, а реално работят осем часа.

Позицията на АИКБ е, че сред проблемите, които трябва да се дискутират от цялото общество, е липсата на желаещи да работят. Данните  на НСИ показват, че  работната сила в България намалява със 73 хил. през 2016 г., заетите намаляват с 15 хил. души. 

Синдикатите са категорични, че премахването на минималната работна заплата в България е изключително рисково поради ниския обхват на работниците и служителите с колективни трудови договори. По експертни оценки става въпрос за около 30% от работещите у нас. 

Според синдикатите не може да се направи никаква връзка между наличието на законово установена МРЗ и благосъстоянието на съответната държава. Решаваща била връзка обаче между наличието и размера на минималната работна заплата и намаляването на бедността, особено за работещите бедни и ниско платените работници, които в България са около 650 хил. или 27% от наемния труд.

Според КНСБ не трябва да се спекулира, че в страните без минимална работна заплата доходите са по-високи. Те определиха настояването за отмяна на административното определяне на минималната работна заплата от страна на АИКБ като странно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във