Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МИНИ МАРИШКИ БАСЕЙН ОТНОВО ЛЕГНАХА НА БЮДЖЕТА

Намиращите се в ликвидация мини Маришки басейн ще получат целево финансова помощ от 9 415 668 лева. Кабинетът реши да отпусне парите от фонд Резерв за неотложни и непредвидени разходи съгласно Закона за държавния бюджет за 2001 година. С тях ще се покрият задълженията на мините към Националния осигурителен институт - 7.369 млн. лв. главница и 2.047 млн. лв. лихви. Правителството възложи на финансовия министър Муравей Радев да предостави средствата, а на председателя на Държавната агенция по енергетика и енергийни ресурси (ДАЕЕР) Иван Шиляшки - да контролира използването им по предназначение.
Парите за мини Маришки басейн са част от заложените в бюджета за тази година и съгласувани с МВФ 38 млн. лв., предвидени за погасяване на задълженията към НОИ на всички въгледобивни предприятия, обявени в ликвидация.
Самата ликвидация върви трудно и значително по-бавно от очакванията. Процесът не е започнал в четирите мини, които бяха обявени в техническа ликвидация още през юли миналата година - миньорите в повечето от тях продължават да работят. Формално бюджетът не ги субсидира, но реално едва ли е точно така - съмняват се във финансовото ведомство. Особено като се има предвид, че за тази година са предвидени много повече средства за техническа ликвидация - 35 млн. лв. (при 24 млн. лв. за миналата година). Парите са за разработване на проектите за закриването на мините, за което били необходими специални процедури и ползването на консултанти. Част от тях отиват и за издръжка на създадения междуведомствен съвет, който пък трябва да одобрява проектите.
След споразумение с МВФ срокът за ликвидация на въгледобивните предприятия беше удължен от 30 юни - на 31 декември 2001 година. От финансовото министерство смятат, че ликвидаторите трябва да започнат спешно да разпродават активите на мините, за да могат да покриват поне част от задълженията им и от разходите по закриването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във