Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Минеков разпореди пълен одит на НДК, ръководството се оплака от непазарни условия

Съветът на директорите на НДК обяви миналата седмица, че загубите на НДК за десет години възлизат на 9,466 млн. лв. - от оперативна дейност, и 77 млн. лв. - от амортизационни загуби.

Министърът на културата Велислав Минеков е разпоредил пълен одит на Националния дворец на културата за последните 5 години.

Според Минеков няколко от етажите, където се помещава централата на ГЕРБ, са "в отпаднало състояние". В тежко състояние е и институтът  за паметниците, който е разположен там.

"Дадени са от един изключителен юрист, който не трябва да забравяме - господин Дани Кирилов, автор на конституция, която беше разменена за два плажа на Северното Черноморие", каза още министърът на културата.

Съветът на директорите на НДК обяви миналата седмица, че загубите на НДК за десет години възлизат на 9,466 млн. лв. - от оперативна дейност, и 77 млн. лв. - от амортизационни загуби. Преди това министърът на културата Велислав Минеков съобщи, че до 1 януари загубата на НДК е 86,5 милиона лева - за периода 2017-2020 година.

"В периода на безпрецедентната и непозната за НДК криза, както и за целия културен и конгресен сектор сме предприели редица активни мерки, с които да съхраним дейността и служителите на НДК. Директните финансови щети за дружеството от ковид кризата за 2020 г. са в размер на 6 млн. лв. В изпълнение на Устава на НДК регулярно сме уведомявали за цялостното състояние на НДК принципала на дружеството.  Междувременно сме провели редица срещи с държавни структури като “Фонда на фондовете” и техни инвестиционни посредници, Министерството на културата, Министерството на финансите в търсене на решение на кризисната ситуация. В Министерството на културата и в Агенцията за публичните предприятия сме входирали план за развитие на дружеството за периода 2020 – 2022 г. и Кризисен план към него, в който сме отчели рязката промяна в пазарната среда, вследствие ковид кризата", обяви ръководството на Националния дворец на културата.

Темата за състоянието на дружество е повдигана многократно и в медийното и общественото пространство. Според ръководството единствената мениджърска възможност по време на пандемията е била кандидатстване за оборотен и инвестиционен кредит в размер на 10 млн. лв.от ББР, с които да стабилизират дейността на дружеството и то да бъде предпазено от фалит.

"НДК е търговско дружество, което функционира изцяло на пазарен принцип при неравностойни пазарни условия. Погрешно е общественото схващане, че НДК получава средства за своята издръжка, инвестиции или развитие от държавата", обясниха от НДК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във