Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Милионите потекоха по "Южен поток"

Наливането на пари в проекта "Южен поток" започна, макар че още няма избран изпълнител и тепърва ще се водят сериозни преговори между ЕС и Москва за предоговаряне на сключените междуправителствени споразумения. От публикация в Търговския регистър през седмицата стана ясно, че капиталът на съвместната компания "Южен поток България" АД ще бъде увеличен. Всеки от равноправните акционери - "Български енергиен холдинг" и "Газпром", ще се бръкне с по 191.009 млн. лв., които трябва да бъдат внесени до 27 декември. По този начин капиталът на дружеството ще скочи от сегашните 15.588 млн. до далеч по-внушителните 397.606 млн. лева.


За какво ще се използват тези пари, не се споменава. По информация на в."БАНКЕРЪ" те ще отидат за разходи на компанията от 195 млн. евро, които са записани като втора част от инвестиционната й програма за 2013 година. Но откъдето и да го погледне човек, основания за подобни мащабни плащания липсват. В края на ноември конкурсът за избор на фирма, която да изпълни работното проектиране, доставката на оборудването и материалите, строително -монтажните работи и въвеждането в експлоатация на газопровода "Южен поток" на българска територия, бе отменен, а нов все още не е обявен. В регистъра на Агенцията по обществени поръчки също липсват каквито и да било обявени процедури, по които да се налагат сериозни плащания. Така че големите разходи тепърва предстоят.


Обясненията на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев също не внесоха яснота по случая: "Трябва да има конкретни действия, ако искаме този проект да се реализира. Три години и половина се говореше само на думи как нещо се прави, в крайна сметка нищо не се направи. Шест месеца, откакто аз съм на този пост, имаме конкретни, реални действия. За да се постигне нещо, е необходимо да се действа. Не може да седиш на бюрото си и да смяташ, че нещо ще се случи", изтъкна Стойнев.


От опозицията обаче видяха сериозен риск за енергетиката ни. "Тези средства най-вероятно са от емисията на облигационния заем от 500 млн. евро, които БЕХ изтегли преди няколко месеца. Част от парите - 195 млн. евро, трябваше да се използват, за да се рефинансира заемът към BNP Paribas за АЕЦ "Белене", а другите затекущи нужди. Вместо това тези средства се пренасочват в противоречие с правилата, по които бяха изтеглени, към финансиране на "Южен поток". Заради това действие на правителството намалението на цената на тока с 5 на сто от август ще го платим с лихвите през следващия регулаторен период", отбеляза бившият енергиен министър по времето на ГЕРБ Делян Добрев. Според него парите от облигационната емисия са били единствените свободни, с които е разполагала енергетиката и е било редно да се използват за финансиране на дефицита, дошъл от решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за поевтиняването на електроенергията.


"Към 1 юли 2014-а липсващите средства на НЕК ще са 620 млн. лв., които регулаторът трябва да признае и да индексира цената. Сами може да калкулирате какво следва да е увеличението, за да се покрие този дефицит", подчерта Добрев.


 


 


Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев внесе на 18 декември в Брюксел писмо, с което българската страна дава на Европейската комисия мандат да води преговори с Москва по бъдещото изграждане на газопровода "Южен поток". Стойнев трябваше да се срещне с еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер, за да обсъдят реформите в българската енергетика, но двамата се разминали с графика, съобщиха от пресцентъра на икономическото ведомство. По този повод лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов язвително подметна, че българските министри вече се третират в Брюксел като пощальони.

Facebook logo
Бъдете с нас и във