Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Милиони левове загуба за бизнеса заради отмяната на СУПТО

Българска асоциация на софтуерните компании се обяви за нова реформа при отчитането на продажбите, след като преди дни правителството официално се отказа от въвеждането изисквания за деклариране и използване на софтуера за управление на продажбите (СУПТО).

От БАСКОМ припомнят, че много от компаниите предприеха действия и направиха сериозни инвестиции в съответствие с изискванията в Наредба Н-18 за касовите апарати, които при пълна отмяна на регулациите остават огромни загуби, които бизнесът се налага да покрива в условията на разрастваща се икономическа криза.

"Три години по-късно пред държавата продължава да стои проблемът с контрола върху отчитането на оборотите, респективно върху отчисляването и събираемостта на данъците. Опасяваме се, че заради грешки в подхода може да се направи отстъпление от правилните по своята същност, цели и дух реформи за модернизация и дигитализация на данъчната система", се казва в становището на организацията.

Идеята на ИТ сектора е да не се прекъсва диалогът между бизнеса и държавата за модернизиране на данъчната система на страната.

Правителството предложи преди по-малко от седмица да се отменят разпоредбите на Закона за ДДС, засягащи въпросния софтуер.

Ведомството аргументира предложението си с "възникналият обществен отзвук в резултат на въвеждането на изискванията за отчитане на продажби чрез СУПТО и множеството сигнали за увеличаване на административната тежест и разходите за бизнеса, които тези изисквания създават, особено в условията на пандемията от COVID-19, поставила редица предизвикателства пред икономическите оператори."

Идеята за реформа при отчитането на продажбите бе лансирана преди около две години именно от ГЕРБ. Тогава Управляващите рекламираха реформата като мярка за изсветляване на сивия сектор при продажбите, където според експертни оценки продължава да работи схемата 30/70, като към се отчитат само 30% от оборотите. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във