Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Милиардерът Петр Келнер купи "Теленор България"

Чешката инвестиционна група PPF Group купи бизнеса на Telenor в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за 2.8 млрд. евро. Сделката включва активите на телекома в Унгария, България, Черна гора и Сърбия, както и доставчика на технологични услуги Telenor Common Operation. 

Сделката вероятно ще бъде приключена през третото тримесечие на 2018 г., след като приключи проверката на съответните регулатори. 

Купувачът PPF Group е контролиран от чешкия милиардер Петр Келнер - един от най-богатите европейци и най-богатият човек в Източна Европа. Келнер наскоро купи и друга голяма българска компания - собственика на Нова телевизия "Нова броудкастинг груп". Състоянието му възлиза на около 16 млрд. долара, а групата му PPF управлява активи за над 35 млрд. евро. Русия, Словакия, Китай, Румъния, САЩ, Франция и Виетнам са част от страните, в които оперира групата на Келнер.

PPF държи и над 80% в O2, най-големият телекомв Чехия и трети по размер в Словения.

"С продажбата на нашите активи в Централна и Източна Европа правим важна стъпка в опростяването и фокусирането на портфейла на Telenor върху регионите, където има най-голям потенциал за създаване на стойност", каза Сигве Бреке, изпълнителен директор на Telenor Group.

По думите му опитът на PPF Group в региона и в сектора ще го превърне в добър собственик на активите в Централна и Източна Европа.

Теленор България ще продължи да бъде пример за компания с отлични резултати, ясни и ориентирани към потребителите продукти и услуги, обслужване и мрежа с безкомпромисно качество и отговорно търговско поведение. PPF Group имат ясни цели за развитието на тяхната телекомуникационна дейност и операторите на Теленор Груп в ЦИЕ са ключови за тяхното постигане", каза изпълнителният директор на Теленор България Оле Бьорн Шулстъд.

Той увери, че сделката няма да се отрази на клиентите и местните партньори и компанията ще продължи да функционира както и до момента."С тази трансакция, PPF Group разширява портфолиото си от телекомуникационни активи с още четири държави и изпълнява дългосрочната си цел да се превърне в среден по размер европейски оператор и да използва опита си, за да засили пазарните си позиции", заяви Ладислав Бартоничек - акционерът, отговарящ за телекомуникационните активи на PPF Group.

Очаква се сделката да бъде приключена през третото тримесечие на 2018 г., след получаването на одобрението на регулаторите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във