Банкеръ Daily

Извадки от наръчника на Пеевски - част IV

Мила "Родина", ти си чуден... мол!

В четвърта поред публикация припомняме само част от схемите на отличника бизнесмен и екс депутат  по заобикаляне на закона, печелене на милиони (въпреки забраните ) и инсталиране на собствени "калинки" по високите етажи и на трите власти - законодателна, изпълнителна и съдебна. За четвъртата власт - медиите - просто няма какво да говорим: едните ги прилапа, а всички останали - които не му целунаха ръка и не му лъснаха обувките с език - или бяха ликвидирани, или бяха доведени до "командно дишане" след като срещу тях бяха насъскани де що може държавните структури - бухалки. Така че тук продължаваме с четвъртата порция извадки от "Наръчника на Пеевски" (първите три може да прочетете ТУК, ТУК и ТУК).  И както от векове се знае "Алчността е майка на жестокостта" tatis mater avaritia est (Quintilianus)

 

Един от най-големите удари на "златното дете", плод на дългогодишната платена любов между политическия елит и задкулисието, дойде от ИПК "Родина" (съкращението означава "Издателско-полиграфически комплекс“).

„Банкеръ е писал по темата години наред, но обобщаващият текст за случилото се е публикацията ни от април 2020 г „ИПК „Родина“ отлетя в небитието“, в която разказахме как един от незавършените "паметници" на социализма бе заличен само с един взрив, след не дотам правомерна търговска сделка.

Скелетът на недовършената сграда на ИПК „Родина“ на столичния бул. „Цариградско шосе“, преотстъпен в демократичните години на националната агенция за приходите, беше разрушена от последния й собственик – фирма „Изток плаза инвест“ АД. Тя е част от фирмената империя на доктор Михаил Тиков, който притежава шест болници (перлата в короната е "Софиямед"), 7-8 ДКЦ-та, аптечна верига, три хотела, строителна компания и т.н. За Тиков отдавна се знае, че е сред близките на Пеевски хора и затова е "виновен"... Пазарджик, където д-р Тиков има болница, хотел и строителна компания и който град доскоро най-редовно "изпращаше" Делян Пеевски в парламента.

Та, апетитния имот на столичния бул. "Цариградско шосе" бе купен от д-р Михаил Тиков през юли 2018 година, за което активна роля има и частният съдебен изпълнител Стоян Якимов. 

След два неуспешни търга за продажбата на "скелета", негов собственик стана дружеството  „Изток плаза“. Срещу 40 млн. лв. общо, то купи два от активите на затъналите в дългове „Родина тауър“ ЕООД и Издателско-полиграфически комплекс „Родина“АД. За недовършеното грозно скеле на бул. "Цариградско шосе", което от години бе оставено на произвола на съдбата и прилежащия му терен от 15 дка, д-р Тиков е броил 18 млн. лв. с ДДС. А за сгушения отзад производствен комплекс (т.е. най-голямата и най-мощна печатница на Балканите през периода 1984-2005 г.) и 41 дка прилежащ терен - 20.6 млн. лева. Или общо - 38.6 млн. лв. за 46 декара, горе-долу - по 830 лв. за квадратен метър. 

Защо сделката е толкова интересна?

"Родина тауър“ ЕООД е еднолична собственост на Издателски полиграфически комплекс „Родина“ АД, чиито акции са притежание на „Обединени български вестници“ АД.

Според последният протокол от общото събрание на дружеството, публикуван в Търговския регистър през 2014 г.,, компанията се представлява от майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева, която наскоро официално декларира, че няма нищо общо със сина си.

С решение на Софийския градски съд от 17 февруари 2017 г., „Обединени български вестници“ АД е с прекратена търговска дейност по иск на... прокуратурата. А за ликвидатор да дружеството е назначена Светлана Бояджиева.

Как се стигна дотук? Става дума за два заема. Единият - на стойност 34.3 млн. лв., е теглен от "Родина тауър" ЕООД. Първоначално усвоената сума е била 24.7 млн. лв., отпусната е на 17 август 2012 г. и с тези пари е финансирана покупката на самото ИПК "Родина". По-късно към този кредит са добавени още 9.6 млн. лева. Причината е, че Агенцията по приватизация налага на дружеството санкция в размер на 20 млн. лв., защото то не изпълнява ycлoвиятa по договора.

Според тях, след като „Poдинa тayъp“ получи имотите, недостроената сграда трябваше дa бъдe дoвъpшeнa или дa бъдe cъбopeнa. Нещо, което така и не ce слyчи.

Вторият заем е от фалираната по-късно ( не без активното съдействие на Пеевски ) КТБ  и е за 20 млн. евро.  Той е отпуснат на 17 юни 2014 –– буквално три дни преди „събарянето“ на банката и е предназначен “за строежи и имотни цели“ . Кредитът е частично обезпечен с трета поред ипотека върху сградата на ИПК „Родина“. Заемът е бил усвоен незабавно и средствата са прехвърлени на друг кредитополучател – „Инфраструктурна Компания“.

Парите са били използвани главно за обслужването и изплащането на дълга към банката. Стана ясно, че вземанията и по двата кредита (на обща стойност над 70 млн. лв.) са били обявявани за продажба на нищожно ниска цена въпреки сериозните обезпечения по тях. 

Но странно защо не се е появил никой, който да прояви интерес към тях...?!  Дали пък това не е бил част от плана, за да се стигне до търга на частния съдебен изпълнител, който успя да продаде „обезпеченията“ ...на почти половин цена?!

В друг наш  текст – „Метаморфози, хамелеонщина и още нещо“  от април 2018 г. пък зададохме редица въпроси  свързани с това дали тогавашното "приземяване  и снишаване"  (по живковски), няма за цел Пеевски да се подготви за нов "скок"? Този въпрос си задаваше медийната общност, след като стана ясно, че

 видният  бизнесмен и "невидим" депутат от ДПС 

отново "преструктурира" медийната си империя. Неговото дружество "Интръст" ЕАД  е подписало тогава предварителен договор за продажба на половината от групата "Телеграф Медиа" ЕООД на "Ню Имидж България", която пък  е част от американската компания Nu Image Inc. - собственик на киноцентъра в Бояна от 2005-а.

Сделката  беше официално обявена и от купувача, и от продавача в деня, в който "Репортери без граници" обявиха, че в класацията за медийна свобода страната ни вече заема 111-ата позиция (последна не само в Европейския съюз, но и на Балканите). Да не говорим, че в доклада на организацията категорично се посочва, че у нас "корупцията и тайното сговаряне между медиите, политиците и олигарсите е широко разпространено". Акцентирано е, че Пеевски като собственик на "Нова българска медийна група"  притежава  шест вестника и контролира близо 80% от разпространението на печата. В документа е отбелязано също, че напоследък зачестяват заплахите и атаките срещу журналисти у нас зачестяват и че 

в България е опасно да си журналист.

Попитахме, дали  американската компания застава като щит пред Пеевски, чийто имидж отдавна имаше нужда от "излъскване" както у нас, така и в чужбина?  И посочихме и другата версия - че чрез легитимацията на "Ню Имидж" се подготвя следваща сделка - тази за  придобиването на телевизията bTV.

Детайлите  за десетките фирмени врътки и "потапянето" на дългове - дело на ученикът на "разпределителя на порциите в държавата" Ахмед Доган , "Банкеръ" разкрива непрестанно през последните пет-шест години. Много от тях са подробно описани на страниците на нашето издание  (всички те са подкрепени с документи, дати и факти).  Освен любопитно четиво, предназначено за нашите читатели , те биха били достатъчно основание за размисъл на държавното обвинение. Само, че то някак избирателно беше потънало в "подходящата" медийна среда и оставаше абсолютно глухо и сляпо за всичко свързано с Пеевски.  Дали сега под напора на финансовата администрация зад океана, отношението му ще се промени…? Едва ли, ако прокуратурата не бъде сериозно притисната да го направи.

По-скоро надделява  скептицизма, че това едва ли ще е скоро, а още по-малко - при тази прокуратура…

Facebook logo
Бъдете с нас и във