Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МИХАЙЛОВ СИ ИЗДЕЙСТВА ПОТУПВАНЕ ПО РАМОТО

При провала на българските отбори в евротурнирите, очертаващия се неуспех на националния тим и все по-намаляващия интерес към тукашното футболно първенство вероятно е обяснимо, че иначе съвсем рутинното посещение в София на президента на УЕФА Мишел Платини бе интерпретирано като епохално събитие от повечето спортни медии. Някои коментари го определиха дори като доказателство за европейската легитимация на БФС, постигната от сегашното ръководство - очевидно забравяйки, че София и преди е била посещавана от шефовете на европейския футбол (през 2004-а тя дори бе домакин на заседание на изпълкома на УЕФА).
Без съмнение визатата на Платини бе
добре дошла за готвещите се за изборен конгрес
ръководители на българската футболна централа. В София французинът за пръв път благодари публично на Борислав Михайлов, че го е подкрепил в изборите през януари 2007-а, и потвърди, че му има огромно доверие. Ако мислех, че президентът на БФС не работи добре, нямаше да ме видите тук, добави Платини. Но подкрепата за Боби, макар и недвусмислена, далеч не може да се мери с енергията, с която французинът помага на колегите му в Румъния, Полша или Украйна - трите страни, които реално наклониха везните в негова полза на последния конгрес. Платини ги посети лично още в първите два месеца на мандата си, докато
за да стигне до България, му трябваха почти две години
Впрочем показателно е и, че от сегашната му обиколка из Източна Европа София бе най-малката спирка, продължила по-кратко дори от престоя му в Тирана. Това донякъде подкрепя и подозренията, че преди изборите БФС до последно се е колебал между лагерите на Платини и Йохансон и е застанал зад французина, след като победата му вече е била осигурена.
Освен лекото потупване по рамото, благодарността на Платини към Боби Михайлов се измерва и с 2.5-те милиона шв. франка, които УЕФА отпуска на БФС по програма Хеттрик за строителството на прословутата нова база на националния отбор. Вече няма пречка за получаване на средствата, след като правителството отпусна за целта част от терените на Национална спортна академия. Платини дори направи символичната първа копка, макар проектът реално да не е задвижен. Горд съм, че тази инвестиция ще отиде за развитието на децата в България, коментира по този повод бившият носител на Златната топка. На практика обаче в грандиозния проект, финансиран по програмите на УЕФА и ФИФА,
основната точка е построяването на... хотел
Там ще отиде по-голямата част от средствата, остатъкът е предназначен за обновяване на две от съществуващите тревни игрища на НСА и оборудването им с трибуна за зрители, както и за изграждането на още едно помощно теренче с изкуствена настилка.
Шефовете на БФС се опитаха да използват момента и да издействат подкрепата на Платини и за последния си дързък проект - съвместна кандидатура с Румъния за домакинство на Евро 2020. Французинът обаче не показа особен ентусиазъм. Това е идея на националните федерации, предпазливо рече той и напомни, че трябва одобрение и от правителствата. Румъния в момента има два стадиона, покриващи над 75% от актуализираните изисквания на УЕФА, и тези дни започна строителството на трети. У нас нито едно от съоръженията, включително и уж обновеният Васил Левски, не отговаря на новите стандарти.

ХЕТТРИК
Програмата Хеттрик съществува в сегашния си вид от август 2003 година. На последния конгрес в Дюселдорф през 2007-а делегатите на УЕФА гласуваха бюджетът й да бъде увеличен до 450 млн. евро за периода 2008-2012. Според приетия финансов план всяка година националните федерации ще получават по 500 000 евро за посрещане на текущите си нужди, 200 000 евро за въвеждане на новата система за лицензиране на клубовете, още 200 000 за участие в т. нар. второстепенни състезания. Предвижда се и допълнителна субсидия с таван 400 000 евро за проекти, свързани с подобряване на управлението във федерациите. Независимо от тези средства националните асоциации имат право и на еднократна помощ от 2.5 милиона евро за различни инвестиционни проекти, които обаче трябва да бъдат защитни пред съответния орган на УЕФА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във