Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Microsoft купува Bethesda за 7,5 милиарда долара

Една от най-големи публични технологични компании - Microsoft съобщи, че планира да придобие ZeniMax Media, собственост на един от най-популярните разработчици на видеоигри Bethesda Softworks, срещу 7,5 милиарда долара, отбелязвайки, че досега това ще бъде най-голямата покупка на видеоигри. 

"С придобиването на Bethesda ние метафорично и буквално удвояваме гейминг капацитета си",  заяви в интервю Сатя Надела, изпълнителен директор на Microsoft.

Сделката идва седмици преди старта на продажбите на новите игрови конзоли Xbox Series X и Xbox Series S. В анонса на сделката директорът на Xbox Фил Спенсър, който отговаря за гейминга в Microsoft, посочва, че бъдещите заглавия ще са достъпни за Xbox и PC, но не споменава други конзоли. Междувременно Tango Gameworks и Arkane разработва игрите Ghostwire: Tokyo и Deathloop, които ще са налични за PS5, но досега не беше ясно дали ще излязат и за Xbox.

Очакванията са сделката да приключи през втората половина на следващата година след получаване на необходимите регулаторни одобрения.

Bethesda е основана от Кристофър Уивър през 1986 г. и първоначално разработва симулационни игри за футбол и хокей, преди да пусне ролевото заглавие The Elder Scrolls през 1994 г.

Структурата и ръководството на Bethesda няма да бъдат променяни, заявиха от Microsoft.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във