Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Michelin ще пусне гуми от кората на лимон

Френската компания Michelin ще пусне на пазара гуми, в които 53% от състава им ще е от екологично чисти материали. Това съобщават от пресслужбата на бранда.

За производството на такива гуми се използва натурален каучук, технически въглерод, който се получава след утилизация на износени гуми, кора от лимон и портокал, борова смола, слънчогледово масло и скрап. С такива гуми ще бъде оборудван електромобилът Porsche 718 Cayman GT4 ePerformance, който ще вземе участие в традиционното състезание на върха на хълма в английския град Гудууд, графство Западен Съсекс, в Югоизточна Англия. Този суперавтомобил е снабден с два електромотора с обща мощност от 1088 конски сили.

В момента новите гуми все още преминават тестови изпитания. От Michelin обещават, че до 2050 година всички гуми, произвеждани от френската компания ще бъдат на 100% екологично безопасни.

Централният офис на "Мишлѐн" е в град Клермон Феран. Пълното име на фирмата е Manufacture française des pneumatiques Michelin. Тя е ооснована на 28 май 1889 г. от братята Едуар и Андре Мишлен. През 1898-а се появява на бял свят и рекламната фигурка на „човечето на Мишлен“, т.нар. Бибендум (или Биб), с което фирмата става популярна. Мишлен е сред най-големите производители на гуми в света с около 125 хил. души персонал.

Първоначално фирмата произвежда велосипедни гуми. Развитието на автомобилната индустрия помага за просперитета й. Един от най-важните моменти в дейността на фирмата е появяването на пазара през 1992 г. на така наричаните „зелени гуми“ Energy, имащи нисък коефициент на съпротивление при търкаляне, което позволява да се икономисва гориво.

Освен като производител на гуми, Michelin е известна и като издател на един от най-авторитетните рейтинги на ресторантите в Европа – така наричания „Червен гид“ (фр. Michelin, Le Guide Rouge). Michelin издава също пътни карти и улични атласи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във