Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Мярката 60/40 ще остане в този вид за тежко пострадалите сектори

Мярката 60/40, макар и в модифициран вариант, ще продължи. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.  "Ще остане в този вид със завишен праг за туризма, ресторантьорите, пътнически и градски транспорт", обясни Димитров, като уточни, че става въпрос за най-засегнатите сектори от пандемията. 

Той информира, че прагът вместо 20% намаление на продажбите спрямо съответния период на 2019г., ще бъде 40%, но това няма да попречи подкрепата за бизнеса да бъде в пълен обем.  За всички останали мярката ще бъде 50/50, а прагът ще стане от 20% на 30% спад на приходите. 

"Това ограничава мярката по някакъв начин, но дава яснота, кои фирми ще могат да се възползват и заетостта, и доходите поне в тези два месеца до края на служебния кабинет да продължи", посочи още Димитров в ефира на бТВ. 

Междувременно в индустрията се наблюдава възстановяване на промишленото производство, но в същото време продължава кризата в туризма и свързаните в него дейности, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.  Той бе категоричен, че подкрепата за секторите трябва да продължи. 

Велев заяви, че не бизнесът не иска нищо друго освен помощта, която се предлага в Европа. Според него има достатъчно фискално пространство.

"През следващите 4 години България трябва да продължи да прави това, което е правила до момента. Имаме ръст над 11% на средната работна заплата. Трябва да имаме ръст от 23-13%. Минималната заплата трябва да расте изпреварващо, за да няма работещи бедни", обясни Пламен Димитров.

"За да има ръст на доходите, трябва да има ръст на инвестициите. Затова е необходима добра бизнес среда, но и директна подкрепа за предприятията. Ние робуваме на финансовите инструменти като кредитите. Българската икономика не е в такова състояние, за да се разчита само на кредитите", отговори Велев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във