Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Мярката 60/40 ще обхване и сферата на здравеопазването, частните ясли и центровете за квалификация

Специалистите по дентална медицина, балнеологични и СПА центрове, частните детски градини и центровете за професионална квалификация вече ще имат достъп до държавната финансова мярка за подпомагане на заетостта, известна като 60/40. Това съобщи социалният министър Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет. С новия дизайн на мярката се очаква да бъдат обхванати около 300 000 работни места. Разширеният вариант ще е в сила до 30 септември. 

"Одобрихме новия дизайн на мярката 60/40, която за сектор "Туризъм" става 80/20, тъй като допълнително се одобряват 290 лева на заето лице. Тези пари могат да се използват съвместно с мярката 60/40. От нея могат да се възползват и лица, които са наети от 1 юни и няма допълнителни ограничения, които са свързани със сезонния характер на сектора. Отделно от това, допълнително са отделени 50 милиона лева по линия на програмата за наемане на регистрирани безработни, като ще бъдат изплатени 610 лева, плюс осигуровките за наето лице", обяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя подчерта, че това е сериозна подкрепа за българския туризъм.

Сачева посочи, че до този момент по мярката 60/40 са изплатени около 130 милиона лева, които запазват заетостта на около 150 000 души. Част от работодателите и заявленията се подават по няколко пъти заради различни периоди, за които кандидатстват.

В следващия период от 3 месеца няма да има изискване работодателите да са платили данъците и осигуровките за 2020 година, за да кандидатстват за държавната помощ за запазване на заетостта. 

"Отчитаме трудностите, които има българският народ. Тези данъци трябва да бъдат декларирани като дължими, за да бъдат поетапно събрани в по-късен момент”, обясни социалният министър.

Ще могат да кандидатстват и структури, които са създадени от общините. Разликата с първия дизайн на мярката е, че няма да се предоставя помощ, там където се получава финансиране за възнаграждение и осигурителни вноски от държавния бюджет по стандарти, приети в изпълнение на Закона за публичните финанси. Целта е да се избегне двойно финансиране на възнаграждение в общинските предприятия.

Ще се покрива за в бъдеще 60% от осигурителния доход и 60% от осигуровките. За сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" ще има възможност да получава субсидия за новоназначени, отбеляза Сачева.

Кандидатстването ще става с електронни заявления и ще започне от края на тази седмица.

От 14 часа днес ще може да се кандидатства по мярката "Заетост за теб". Тя е свързана с наемането на безработни лица, които са регистрирани в бюрото по труда.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във