Банкеръ Daily

БСК

Мярката 60/40 остава неработеща за бизнеса

Мярката 60/40 остава неработеща за бизнеса и след промените в законодателството. Готовността на държавата да поеме част от осигуровките на персонала в засегнатите фирми ще разшири кръга на подпомогнатите, но няма да постигне търсения ефект върху пострадалия бизнес, категорични са от Българската стопанска камара.

Според Мария Минчева от БСК, готовността на държавата да поеме дължимите от работодателя осигуровки е възможност, но не е решение.

Тя посочва, че всъщност идеята е била да се поеме непосредственият удар след кризата. Този непосредствен удар не може да трае 3 месеца, а от бизнеса непрекъснато да преговарят за нови мерки.

"Очевидно е, че малка част от хората ще могат да се възползват, другите ще разчитат на други финансови стимули, ако такива се появят", смята Минчева.

Становището на бизнеса е, че схемата остава неефективна за предприятията, които кризата вече е затворила. Когато една фирма е преустановила дейност, по причини извън нея, не е нормално работодателят да запазва същите ангажименти към работника, а работникът изобщо да не работи. Всички тези, които нямат капитал и обороти, на които да разчитат, за да покриват текущите си сметки, остават извън целевата група на мярката.

Така в ситуацията на избор да запазиш бизнеса си или да обявиш фалит, решение се търси в съкращаването на персонала. Точно обратното на целта, която мярката преследва, подчертават от БСК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във