Банкеръ Daily

Пламен Димитров

Мярката 60:40 не е панацея, мислим и за други мерки

Няма вече срок за кандидатстване по мярката 60:40. Продължава противоречивото ѝ приемане, но над 2000 фирми са се включили в нея. Аз съм умерен оптимист, че тя ще сработи. Компенсациите се изплащат месец за месец. Това каза пред Bulgaria ON AIR президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Времето ще покаже дали и колко ще работи мярката, но тя не може да е панацея. С бизнеса мислим поредица от мерки. Разбрахме се до края на седмицата да обобщим позициите си и след Великден да видим къде имаме общи виждания и да предложим на премиера втори пакет от икономически и социални мерки", подчерта Димитров и допълни, че вчера са коментирали и минималното обезщетение за безработица - обикновено по закон то е 60% от осигурителния доход, при минималния обаче не е така, а е 9 лева.

"Хората, които са били на минимална заплата, в момента получават по около 190 лева. Не смятам, че има намаление на темпа на покачване на безработицата. Не виждам място за оптимизъм за тези 3% спад на БВП. Някои от водещите икономики могат да паднат и с двуцифрено число", разясни Пламен Димитров.

Прогнозата на КНСБ е, че безработицата ще достигне 10% през тази година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във