Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Мярката 60 на 40 е по-скоро 40 на 60, твърдят адвокати по търговско право

Мярката 60 на 40 е форма на солидарност и засегната страна няма, твърдят адвокати по търговско право. Според тях размерът на подкрепата от бюджета зависи най-вече и от стабилността и възможностите на държавата ни.

По думите на Николай Цветанов, за да има право работодателят да получи обратно от държавата формата на помощ, той следва да е заплатил както възнаграждението на работника и служителя, така и всички допълнителни осигуровки. Според търговските адвокати това означава, че помощта не е 60 на 40 , а 40 на 60.

"Защото относителната тежест на тези 600 лв., които работодателят следва да заплати във връзка с осигурителния доход на служителя, са по-скоро близко до 40%“, обясни Цветанов в телевизионно интервю.

Никой не губи в този случай и по-скоро това е форма на солидарност, смятат юристите.

"В единия случай би следвало работодателите да платят цялата форма на обезщетението, ако държавата не отпусне тази форма на държавна помощ, пък ако тези хора отидат в социалната система - т.е на борсата, тогава държавата следва да им изплати повече от тези 60%“, подчертава адвокатът.

Правителството вече одобри постановлението за това как засегнатите от кризата фирми да бъдат подпомагани от държавата, за да се запази заетостта на служителите.

В продължение на три месеца държавата ще плаща 60% от заплатите на служителите на компаниите, които имат финансови затруднения заради кризата с коронавируса. Останалите 40 на сто от възнагражденията ще се поемат от работодателите, обяви социалният министър Деница Сачева.

За да се възползват от помощта, фирмите трябва да докажат, че имат най-малко 20% спад в приходите спрямо март месец 2019 г. 

За финансовата помощ ще може да се кандидатства още от 31 март. Срокът за разглеждане на исканията е 7 дни. Още 5 дни след изтичането му фирмите ще получават и въпросните средства.

Кандидатстването по схемата се прави онлайн чрез бюрата по труда. Ще има и публичен регистър с компаниите, които са получили помощ.

Ако някой работодател не изплати 40-те процента, които би трябвало да прибави към заплатите на служителите си, то той ще трябва да върне и взетото от държавата. За нередностите в документацията ще се правят проверки през цялата година от Инспекция по труда и НАП

Агенцията по заетостта започва да работи по кампанията най-късно 36 часа, след като решението влезе в сила.

По-рано днес Асоциацията на индустриалния капитал в България призова Законът за извънредното положение да бъде променен, за да помогне на повече хора да запазят работата си в рамките на същия ресурс от 1 млрд. лева.

Според организацията само предприятия и компании, които все още не са изпаднали в дълбока криза, ще могат да приложат предлаганата схема за помощ 60/40, която по изчисления на Асоциация на индустриалния капитал в България реално е 23/77 от нетния разполагаем доход на работника. Така от нея няма да се възползват онези фирми, които имат най-голяма нужда от подкрепа, за да запазят работните места на хората.

Тази схема е финансово изгодна за неработещите и държавата и ощетява предприятието и останалите на работа служители. Тя дискриминира работещите за сметка на неработещите, които ще получават пълното си възнаграждение, тъй като работещите освен, че ще изработват собствената си заплата, ще трябва да изработват и 77% от заплатите на колегите им, които почиват вкъщи, смятат от АИКБ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във