Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Метрото поема към Бизнес парка

Общинската фирма Метрополитенобяви обществена поръчка за избор на фирми, които да извършат проектирането и строителството на трасето с дължина 2.6 км от Младост 1 до Бизнес парка, което включва и три метростанции.


Освен към летището първият диаметър на столичното метро ще бъде разширен и към Бизнес парка в кв. Младост 4. Това ще стане още в рамките на този програмен период. За целта ще бъдат използвани 55 млн. евро от оперативна програма Транспорт, които бяха спестени от проекта за отсечката на подземната железница от бул. Цариградско шосе до аеропорта.


Обектът е разделен на два участъка, като за всеки от тях ще бъде избран отделен изпълнител. Първата част е с дължина от 1550 метра и включва две метростанции - една до кръстовището на бул. Александър Малинов и бул. Андрей Ляпчев и една зад хипермаркет Хит. Вторият участък е 1070 метра, с една спирка - при кръстовището на околовръстното шосе и ул. Самар.Там е предвиден и подземен паркинг за 80 автомобила. Строителството ще се извършва по нов австрийски метод, милански способ иоткрит способ, без да се стига до цялостно спиране на движението по бул. Ал. Малинов.


Въпреки че в обявлението не е посочена прогнозна стойност от изискваните гаранции за участие може да се направи изводът, че проектът ще струва най-малко 120 млн. лв. (б.а. гаранциите за участие са 1.2 млн. лв. и могат да бъдат най-много 1% от стойността). По-рано през годината изпълнителният директор на Метрополитен Стоян Братоев заяви, че очаква трасето да струва около 80 млн. евро и освен на европейското финансиране ще се разчита и на средства от общината или на националния бюджет.


Желаещите да участват в надпреварата могат да подават офертите си до 12 ноември, които ще бъдат отворени в същия ден. Изисква се минимален оборот за последните три години съответно от 100 млн. лв. за участниците в първата част и 70 млн. лв. за тези във втората. Най-голяма тежест за крайната оценка ще има цената (55 точки), следвана от проектното предложение (28 точки), технология и организация за изпълнение на строителството (14 точки) и планиране на изпълнението (3 точки).


Най-късно през октомври пък се очаква да започнат строителните дейности по участъка от Цариградско шосе до Летище София. Трасето е с дължина от 5 км и по него ще има четири метростанции. Избраните фирми за изпълнението му са Станилов - Метропроект, Метро Дружба и Метро Сифер. Отсечката трябва да е готова за 28 месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във