Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Местните данъци ще скочат в поне половината общини

Идеите за повишения на местните данъци след кметските избори вече заливат най-големите общини - София и Пловдив. Скачането на данъци се очаква и в голяма част от останалите общини в страната, посочва Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Прегледът на ИПИ на данъчната политика на местно ниво през годините показва, че в години след избори се наблюдават по 60-70 примера за повишения на данъци на местно ниво. Най-вероятно подобна ще е картината и сега – през 2020 и 2021 г., като се очаква поне половината общини да предприемат някакви стъпки за увеличение на местните налози.

Местните налози имат специфичен характер – не са автоматични отчисления (като при подоходния данък или ДДС например), а реално се вадят пари от джоба и се плаща в общината, което ги прави изключително непопулярни. В тези сметки не попада такса смет, която също ще върви нагоре.

Тази вълна от по-високи местни данъци в известен смисъл ще отговори на призива на финансовия министър – общините да използват по-активно данъчните си правомощия, но в същото време няма да промени драматично структурата на общинските бюджети, пишат още от ИПИ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във