Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Месечната помощ за отопление може да скочи от 74,83 лв. на 91,10 лв.

Проект за промени на наредбата за условията и реда за отпускане на целевата помощ за отопление предлага значително увеличение на размера на месечната помощ. Документът е публикуван за обществено обсъждане на страницата на социалното министерство. Срокът за обществено обсъждане е до 10 юни. 

Увеличението на размера ще стане чрез увеличаване на киловатчасовете електроенергия, въз основа на които се определя този размер. Досегашната база от 385 кВтч (280 кВтч дневна/105 нощна) се увеличава на 500 кВтч (300 кВтч дневна/200 кВтч нощна енергия), пише в мотивите. В резултат на това при действащите в момента цени помощта ще се увеличи месечно от 74,83 лв. на 91,10 лв. , или с 22 процента.  Очаква се обхватът на програмата за целево енергийно подпомагане да достигне около 255 хил. лица и семейства. През 2018 година подпомаганите са били 210 хиляди. 

Правителството осигури увеличение на бюджета на социалното министерство за изпълнение на социалната програма с 40,4 млн. лв. за 2019 година. В рамките на този бюджет ще се осигури повишаване на доходната граница за включване в програмата средно с 15,5 на сто, като най-голямо е увеличението за най-рисковите групи - възрастните хора и особено тези от тях, които живеят сами, хората с увреждания и родителите, отглеждащи сами децата си, които са включени в образователния процес, се посочва в мотивите към проекта. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във