Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Мерките в подкрепа на бизнеса ще действат до есента

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева заяви, че мерките в подкрепа на бизнеса със сигурност ще действат за максимално дълъг период, а по мярката на 60/40 има средства до края на септември.

Тя уточни, че мярката в подкрепа на родителите, чиито деца учат дистанционно, е за цялата учебна година и допълни, че въпреки различните времевите периоди на мерките, при всички положения те ще са до есента. 

"Мерките обхващат максимално всички бизнеси и ако нещо ще се предвижда отново, то ще бъде от 1 април. На този етап трябва да се изчерпят настоящите мерки", допълни социалният министър.

Общо почти 2 милиарда лева са средствата, които са стигнали до хората под формата на компенсации. Най-много са разплатени по мярката 60/40. През Министерството на икономиката също са разплатени почти 500 млн. лева. Над 100 млн. лева са разплатени за сектор хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт по мярката 80/20. С 30 млн. лева са били подкрепени семействата, чиито деца учат дистанционно, като средно семейство е вземало по около 900 лева за периода, в който децата са учили онлайн, уточни Сачева.

"По мярката "Запази ме", която е за затворени бизнеси, имаше известно забавяне на средствата. То се дължеше на факта, че ние взехме решение директно да изплащаме средствата на работниците, а не на работодателите. Това увеличи многократно обема на работа, защото кандидатстваха около 8000 работодатели за 46 000 работници", обясни Сачева.

В момента безработицата малко се покачва. За месец януари е 7%. Вероятно затварянето на различни бизнеси също е довело до освобождаването на служители. На този етап поддържаме безработицата в нива 7-7,5%, отчете министърът. 

Решенията за отваряне и затваряне на сектори не са политически, а са плод на това, което чуваме от медицинските специалисти, заяви Сачева пред БНТ по повод на разхлабването на мерките. "Слушаме изцяло Щаба и здравните експерти. По отношение на образованието и учениците със сигурност имахме консенсус. По отношение на отварянето на ресторантите изцяло сме следвали това, което сме получили като препоръка от Оперативния щаб", добави тя.

"На този етап имаме договорка, че отварянето на ресторантите ще се случи от 1-ви март. Част от тях държат това да се случи по-рано, но все още няма достатъчно доказателства от страна на медицинските специалисти, че това може да стане", каза министърът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във