Банкеръ Daily

ЕМИ:

Мерките в енергетиката трябва да балансират, а не да дестабилизират

Минимален ценови ефект за клиентите за сметка на сериозен финансов риск за енергийните компании и внасяне на допълнителна нестабилност в енергийния сектор. Това би бил резултатът от планираните от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) промени в Методиката за определяне на цените на електрическата енергия на доставчика от последна инстанция (ДПИ), чието обществено обсъждане се проведе само преди няколко дни, заявиха в своя позиция от Института за енергиен мениджмънт. 

Оттам припомнят, че мотивът за предложените промени са ангажиментите на регулатора за ограничаване на негативното влияние на високите борсови цени на електроенергията върху небитовите потребители, които са били обявени на 6 октомври и подложени на обществено обсъждане два дни по-късно.

"Подходът на работната група на КЕВР залага на силно орязване на приходите на ДПИ лицензиантите, като основна мярка за намаляване на цените за небитовите клиенти - частни, държавни и общински компании и бюджетни структури - получаващи електроснабдяване от тях. В момента, по официални данни на КЕВР, от такива се снабдяват 256 хиляди небитови потребители на ниско напрежение, или 41% от всички потребители, купуващи от свободния пазар на електроенергия. Това означава, че ще се взимат средства от едни компании (каквито са ДПИ лицензиантите), за да се постигне ефект за други компании – тези, които не са си намерили търговец на свободен пазар", алармират от института. 

Освен това експертите смятат, че с предложените промени се променя формулата, по която се определя цената на електроенергията от доставчика от последна инстанция, което според регулатора "ще позволи сметките на небитовите потребители на ДПИ да бъдат намалени с 15 лв. до 30 лева на MWh". "Мярката ще има краткосрочен характер - в рамките на 3 месеца, считано от 1 ноември, като през това време потребителите на ДПИ следва да сключат договори с доставчици на електроенергия от свободния пазар. По този начин те няма да заплащат електроенергия по неговите цени, където тя е значително по-висока", смятат от института. 

В позицията се отбелязва още, че промяната в Методиката на компонентата за дейността „доставка на електрическа енергия от ДПИ“ се налага таван, независим от разходите на дружествата - 5%, но не повече от 10 лв./МВт. Заедно с това се променя и формулата за изчисляване на цената на ДПИ като съотношението цена на пазара ден напред и цената за недостиг на балансиращия пазар се променя от 80:20 на 90:10. Според експертите по този начин допълнително се опорочава функцията на доставчика от последна инстанция, тъй като се създава нов сегмент с регулирани цени.

"В резултат, клиентите няма да заплащат реалните разходи за покупка и балансиране на енергия, а разликата между разходи и приходи ще се покрива от ДПИ лицензиантите, които вече ще имат и граница на приходите си. Всичко това се случва, след като от това лято ДПИ лицензиантите са принудени да реализират неимоверно повече разходи за обслужването на рязко увеличения брой малки стопански и бюджетни клиенти, които не си намериха доставчик от свободен пазар и бяха служебно прехвърлени на ДПИ по силата на действащите правила", заявяват от Института за енергиен мениджмънт. 

Важно е да се отбележи, че 2/3 от тези клиенти са с потребление на средностатистическо домакинство и за тях фактическият резултат от тази промяна няма да бъде повече от 1-2 лева месечно. Цената за този минимален ефект, който не решава генералния проблем с високите цени на електроенергията, обаче, ще бъде програмиран дефицит в приходите на компаниите. Експертите отбелязват, че този дефицит ще засегне не само тяхната финансова стабилност, но и ролята им на „спешна помощ“ в българската енергетика. Трябва да е ясно, че независимо от промяната в цената, предложена от КЕВР, мнозинството клиенти на ДПИ (особено общинските и ВиК дружествата) отдавна изпитват затруднения да си покриват месечните разходи.

Институтът за енергиен мениджмънт смята, че трябва да се намерят механизми да се намали финансовата тежест за небитовите клиенти (особено като се има предвид бъдещото излизане на битовите потребители на пазара и фактът, че отново може да се изпадне в подобна ситуация), но тези механизми не трябва да са за сметка на който и да било друг участник в енергийния пазар – било то частна или държавна компания. И вероятно е време държавата да отговори на въпроса защо липсваше ясна, продължителна и насочена информационна кампания към малкия бизнес, вместо да се търси начин как един проблем да се прехвърля от болната на здравата глава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във