Банкеръ Daily

Васил Велев:

Мерките на правителството не обхващат тези, които имат най-голяма нужда

Васил Велев

Всички работодателски организации в един глас казват, че законът е сбъркан, постановлението не може да бъде ефективно на база сбъркан закон. Това заяви пред БНТ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, който коментира мярката 60/40 на правителството. И четирите представителни работодателски организации имат писмено становище по този въпрос.

Това постановление поставя неизпълними условия, за да окаже подкрепа на тези, които имат най-голяма нужда, подчерта Велев. По думите му постановлението не подкрепя бизнеса, подкрепя доходите на хората там, където е спряло предприятието или е намалило интензивността на работа. Велев поясни, че философията на тези мерки в цял свят е да се подкрепи човекът за тази част от дохода, която липсва, като компенсацията никъде не е 100%. "Няма такова нещо нито в Германия, нито в Австрия, защото когато един човек не работи, не може да се очаква той да получи 100% от дохода, както този, който работи", каза Велев.

Искаме да се подкрепят повече хора, а не малко хора в работещи предприятия. Искаме и да не се компенсират на 100% хора, които си лежат вкъщи, каза още екпертът, подчертавайки, че е нужен цялостен ремонт на закона и че правителството трябва да приеме пакет от мерки срещу започващата икономическа криза.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във