Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Меркел спира "Северен поток 2", ако не се запази транзитът през Украйна

Канцлерът на Германия Ангела Меркел обяви, че газопровод "Северен поток 2" няма да има, без ясна роля на Украйна като транзитен коридор на газ. Меркел посочи, че е изказала становището си и пред руския президент Владимир Путин в телефонен разговор, в който все пак е била потвърдена реализацията на проекта. 

"Можете да видите, че има не само икономически казус, но и политически съображения", заяви германският канцлер на съвместен брифинг с президента на Украйна Петро Порошенко в Берлин.  

По всичко изглежда, че Меркел втвърдява позицията си по отношение на проекта, отбелязва в публикацията си агенция "Ройтерс". 

Украинският президент на свой ред обяви, че страната му също ще наложи санкции на руски граждани по примера на САЩ. "Преди няколко дни възложих на Службата за сигурност на Украйна, на правителството, на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна да се подготви проекторешение, което скоро ще бъде представено на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана, като ще бъдат наложени санкции. Те ще бъдат максимално синхронизирани с решението на правителството на САЩ, като със сигурност част от санкциите ще засегнат и господин Дерипаска и други олигарси, които днес са сред основните участници в руските процеси", обясни Порошенко.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във