Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Меркел ще спасява работещите в "Опел"

Кабинетът на Германия ще направи всичко необходимо от политическа гледна точка, за да гарантира запазването на работните места в автомобилния концерн “Опел“, заяви германският канцлер Ангела Меркел след преговори с премиера на Канада Джъстин Трюдо, предаде ТАСС. Това става в светлината на евентуалното му изкупуване от френската автомобилна група "Пежо-Ситроен".

"Ще направим всичко, което е възможно от политическа гледна точка", каза тя. Меркел призова да не се бърза с изводите по сделката, докато не бъдат представени резултатите от преговорите. Канцлерът уточни, че от страна на германското правителство те се координират от държавния секретар в Министерството на икономиката и енергетиката Матиас Махниг.

Американската компания "Дженерал мотърс", чието подразделение в Европа е "Опел", и "Пежо-Ситроен" съобщиха тази седмица, че преговарят за евентуалната продажба на "Опел".

Това предизвика притеснения в Берлин и Лондон за евентуално затваряне на фабрики и съкращения. Основата на тези преговори трябва да бъде недвусмисленото признаване и прилагане на съществуващите споразумения за всички заводи на "Опел", посочват германски и европейски работнически съвети и синдикатът "ИГ Метал".

Германски правителствени представители се срещнаха с ръководители на "Пежо-Ситроен" и "Дженерал мотърс" във връзка с преговорите, които са в напреднал стадий, посочи правителствена говорителка.

Компанията "Опел" е основана през 1862 година. В края на 2015-а тя е давала работа на 35 600 души, от които 18 250 в Германия. В Европа "Опел" произвежда коли общо в 10 завода в шест страни.

"Опел" непрекъснато губи парите на своята компания майка през последните години, въпреки че миналата седмица "Дженерал мотърс" заяви, че е намалил загубите с 600 милиона долара през 2016 година, отбелязва ДПА.

Американският автомобилостроител не очаква подобряване на положението предвид последиците от излизането на Великобритания от ЕС и спада на курса на британската лира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във