Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Мелексис България" има отговор на кризата с липсата на чипове

Белгийската компания "Мелексис", която произвежда микрочипове и сензори за автомобилната индустрия, инвестира в строежа на нова сграда за разширяване на производството си в София. Тя трябва да е готова до септември, като ще се наемат 160 нови служители. Така компанията ще отговори на очерталата се през последните месеци световна криза с липсата на чипове за различни производства заради пандемията. В София компанията планира да удвои производствената си база, както и значително да разшири научноизследователската и развойната дейност и складовата база. Общата инвестиция, която се влага е в размер на 75 млн. евро. С реализирането на  този бизнес план до 2022 г. групата цели засилване на европейското си присъствие.

"Мелексис България" работи в две направления - производство на микрочипове за автомобилната индустрия и тестването им. Белгийците ще разширят производството си в България, тъй като компанията смята производствената си база в София за основен двигател на бъдещото развитие на цялата група. В центъра на "Мелексис България" в Горубляне, където работят 500 човека, се проектират и тестват чипове.

Създадена  през 1989 г. в Белгия, "Мелексис" продължава да развива дейността си не само в България, а в още над десет държави в Европа, Азия и САЩ.

Πpoдyĸтитe, ĸoитo щe ce paзpaбoтвaт y нac ca пpeднaзнaчeни нe caмo зa aвтoмoбилнaтa индycтpия, нo и зa дpyги ceĸтopи, зaщoтo чипoвeтe вече ca eлeмeнт oт aвтoмaтизиpaнeтo нa индycтpиятa и целия ни живот.

 

Как да привличем чуждестранни инвестиции?

България разчита на ниските данъци за привличане на инвестиции. Според някои експерти те пък не са от най-качествените. Страната ни има една от най-ниските данъчни ставки - 10%, но това не ни е помогнало много. Явно има още нещо, което не правим както трябва. 

Допълването с други фактори е много важно, за да станем по-атрактивни като място за инвестиции. Например, по-добра инфраструктура в цялата страна, подобряване на публичните услуги, въвеждането на електронно управление, както и борбата с корупцията. Всички те биха подобрили имиджа на страната ни и биха имали по-голяма тежест в преговорите със стратегически чуждестранни инвеститори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във