Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Международни лектори разкриват пресечната точка между науката и забавлението

Десетото издание на форума за популярна наука Ratio ще бъде открито в събота, 15 юни 2019 година в Sofia Event Center. По време на събитието ще бъдат представени екстремни лазери, живот на друга планета, микробиом на човешкото тяло и редица други научни разработки.

Сцената на Ratio вече шест години събира международни лектори като Питър Уотс, Кристофър Френч, Маги Лю, Ален Бюсон, Стивън ле Комбер и други. В програмата тази година проф. Матю Коб ще направи опит да даде отговор на въпроса "Има ли живот на Марс или някъде другаде във Вселената освен на Земята?" като надникне в полето на еволюционната биология и отправим поглед към далечния космос. Друг акцент във форума е д-р Кери Бренън, която ще представи физиката зад лазерното ускоряване на частици и ще разкаже повече за приложението на тази технология в различни сфери. Проф. Шийна Крукшанг ще говори за човешкия микробиом и връзката между всичките 38 млн. бактерии, които живеят вътре в нас. Тамлър Сомърс, Грег Дън и Джош Уайсбърг ще обсъдят каква е природата на Аз-а, как самоосъзнаването може да се различава от съзнанието, какво е разпад на егото.

"Цялото електричество в България се равнява на 4 млрд. вата, а с един пулс на нашите лазери количеството енергия е 1 трлн. вата. Когато насочим лазерите към определена материя за секунди я загряваме до стотици градуси. Реакцията след това е много силен пулс от рентгенови лъчи и насочени частици. Използваме ги най-вече в рентгенова технология и лечението на рак," разкри д-р Кери Бренър, специален гост на десетото издание на Ratio в интервю пред Bloomberg. Той отбеляза, че медицината технологията е в процес на разработка и ще отнеме между 10-15 години преди да видим екстремните лазери в реално приложение за медицината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във