Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Медведев призова за облекчаване на визовия режим

S 250 511af0dd 4200 4928 8a82 740d20362d4d
S 250 21abb790 0116 4b6e a0d8 bbdea4bee518
S 250 d04c223b cdb6 443e 8cb2 fec0d56b6544
S 250 383d556b 8900 40ff afe4 0f1c618de377

България традиционно е предпочитана дестинация за голям брой руски граждани заради изобилието на културни паметници, естествената историческа езикова близост, християнски манастири, минералните извори, топлото море, снежните планини. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на българо-руски бизнес форум в областта на туризма с участието на премиерите на двете страни Бойко Борисов и Дмитрий Медведев. Форумът е в рамките на двудневното официално посещение на руския премиер, който е в България по покана на Борисов.

Ангелкова изтъкна, че двете страни има дълготрайни, стабилни и перспективни традиции в областта на туризма и посочи, че България винаги е била едно от традиционните и сигурни места за отдих на руските  туристи.

Между Русия и България има туризъм. При това той е на доста добро ниво, подчерта Дмитрий Медведев, цитиран от БТА.

Руският премиер изтъкна, че народите на България и Русия са свързани исторически, културно и духовно. Затова той смята, че в основата на доброто гостоприемство са културните традиции.

Дмитрий Медведев посочи, че около 500 000 руски туристи посещават България, като около 300 000 руснаци притежават и недвижими имоти по българското Черноморие. Според него в България има прекрасни климатични условия, добри хотели и плажове и в страната ни има прекрасни условия за почивка и отдих. Той добави, че някои българи също почиват в Русия и в последните години те са се увеличили. По приблизителни данни, които Медведев посочи, около 50 000 българи предпочитат Русия за туристическа дестинация.

Той засегна и темата за визите за туристи: "Важно е да се решат проблемите с визовия режим. С тази задача в Русия се занимава специална комисия".

Руският премиер изтъкна, че Русия се стреми да подобри обслужването и да развива инфраструктурата си. В Русия е започнала и работа международна кооперация, която трябва да облекчава визовия режим. Скоро ще започнат да се издават и електронни визи, изтъкна Медведев. 
Според него Русия заема първо място по национални паркове в света, което развива много екологичния туризъм в страната му. Историческият туризъм също заема съществено място в Русия. Медведев и Борисов вчера са обсъдили възможностите за подобряване на комуникацията между българските и руските градове, съобщи Медведев. Според него това ще допринесе и за повишаване на туристическия поток между двете страни.

"Туризмът е особено икономическо направление, вид бизнес. Всеки, който може да поднесе интересен туристически продукт, ще се окаже печеливш", изтъкна Дмитрий Медведев.

Премиерът Бойко Борисов каза по време на форума, че България има изключително добри обекти, които да предложи на руските граждани в областта на културно-историческия, религиозния туризъм, като изтъкна, че държавата е вложила стотици милиони в реконструкцията им. Той каза, че руският премиер е бил впечатлен от видяното културно-историческо наследство на траките по време на визитата си. Премиерът отбеляза, че в 59 руски града има изнесени визови центрове за улеснение на руските туристи и посочи, че обсъдената вчера с руския му колега идея за ферибот между Бургас и Новоросийск също ще е улеснение, както за туристите от Русия, така и за руските граждани, които са избрали да живеят в България.
Българският премиер изтъкна още, че конкуренцията в сектора на туризма е "даже коварна на моменти". Премиерът съобщи, че се обсъжда възможността министерството на туризма заедно със сдружението на общините да бъдат предприети мерки, с които България да удържи на конкуренцията на Турция, Гърция, които дотират чартърите за организирани туристи и поиска да бъдат направени финансови разчети, за да може да се подпомогне бранша. Премиерът изтъкна още, че има потенциал за разширяване на двустранното сътрудничество и в сферата на детския туризъм.

Ще се постараем да бъдем по-гъвкави, защото при тази конкуренция туристът избира най-добрата дестинация, цена, обслужване, качество на храна и сигурност, каза още премиерът Борисов, като изтъкна усилията на държавата да води балансирана външна политика, което до голяма степен гарантира и сигурността в страната. Борисов посочи, че още преди началото на летния туристически сезон се работи съвместно с руската страна за сигурността в курортите, такава е осигурена и в планинските курорти. 

Премиерът изтъкна стабилността на националната ни валута, спазването на финансовата дисциплина и каза, че затова очакваме през юли да ни поканят в чакалнята на Еврозоната. Той посочи, че този факт ни прави прогнозируеми в други сфери на икономиката.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във