Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Медведев потвърди интереса на "Росатом" към АЕЦ "Белене"

Руският премиер Дмитрий Медведев е потвърдил, че "Росатом" ще се включи в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". Това гласи съобщение на пресцентъра на Народното събрание за срещата на руския премиер с председателя на парламента Цвета Караянчева. 

От своя страна Караянчева е гарантирала, че българската страна полага необходимите усилия за реализацията на проекта за изграждането на разклонението от "Турски поток" към България и Сърбия, което страната ни предлага да се нарича "Балкански поток".

"Проектът се изгражда по всички европейски изисквания и чрез свързването му с газов хъб "Балкан" ще гарантира стратегическата роля на България на европейската газова карта", заявила Цвета Караянчева по време на работната среща в  Дома на правителството в Москва.

Руският премиер Дмитрий Медведев приветства работата по изграждането и разширяването на газовата инфраструктура в България и региона и изрази задоволство, че България ще участва в реализацията на разклонението на "Турски поток" и в транзита на газ.

Цвета Караянчева и Дмитрий Медведев обсъдили възможностите за увеличение на стокообмена между двете страни. Общата им е позиция била, че най-важното в отношенията между България и Русия са контактите между хората.

Facebook logo
Бъдете с нас и във