Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Меджидиев: Вдигането на заплатите на медиците е било пиар акция

Обещаното и разписано увеличение на заплатите в здравеопазването не е било финансово осигурено от предишното правителство нито за болниците, нито за спешната помощ. Това каза служебният здравен министър Асен Меджидиев в Сандански, предаде БНР. Подписаният Национален рамков договор в здравеопазването и заповедта на предишния здравен министър на практика ще отпаднат след второинстанционното решение на Върховния административен съд, заяви той. И определи поведението на предишния кабинет като пиар акция. "Факт е, че са недостатъчно оценени и лекари, и медицински сестри. Нашият служебен кабинет е от два месеца, но ще го кажа в прав текст. В предишния кабинет министърът на финансите съвместно с министъра на здравеопазването направили са пиар акцията да кажат: "Ние вдигаме заплатите!" Да, но нито е даден финансовия ресурс... Знаете и проблемите с РЗИ. Напълно подкрепям исканията", посочи министърът.

Меджидиев не отрече, че е притеснен от назряващото и основателно напрежение в различни структури на здравната система, а единственият изход от ситуацията според него е гласуването на бюджета: "Трябва да има бюджет, да се гласуват тези пари и затова искам максимално бързо парламент, за да може да се гласува бюджет и да бъдат компенсирани тези хора.'

Регистърът на лекарските грешки и добрите медицински практики, които се обсъждат на форума в Сандански, трябва да бъде право и отговорност на самия Лекарски съюз, категоричен е здравният министър. "Трябва да се дадат права на Етичната комисия на Лекарския съюз, да може Лекарският съюз да се самоконтролира", счита той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във