Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Медийните мераци на земеделските началници

Един от най-скандалните заместник-министри във вече бившето правителство на Бойко Борисов - Светлана Боянова, депозира оставката си в последния ден от работата на този кабинет. Заместничката на земеделския министър Мирослав Найденов не пропусна и да се похвали, че е свършила много работа и винаги е работила за по-модерното ни земеделие и за по-привлекателни селски райони у нас. Тези усилия явно са възнаградени подобаващо. На Боянова едва ли ще й се наложи оттук нататък да се изхранва с пот на челото... Още повече че в последния ден от работната седмица стана ясно, че незаменимият кадър на Найденов по всяка вероятност ще запази поста си и при служебното правителство.


Нека припомним, че името й нееднократно бе забърквано в различни скандали, често избухващи в това министерство. Като се почне от продажбата на дюните край Несебър, през разследването на корупционната комисия в парламента за конфликт на интереси във връзка с разпределянето на близо 2.5 млрд. евро между различните бенефициенти на програмата за директни плащания, субсидии и финансови помощи на земеделските производители, тъй като съпругът й е директор на правния отдел на Държавен фонд Земеделие. В последните дни на кабинета в оставка тя подготви отпускането на 3 млн. лв. европейски средства за изработването на... интернет портал. Идеята се финансира с пари за техническа помощ от Програмата за развитие на селските райони. Справка в Агенцията за обществени поръчки показва, че с шокиращата сума трябва да се извърши проектиране и разработване на географска информационна система и геоинформационен интернет портал за служебен и публичен достъп по геоданните.


Поръчката е пусната през януари, а на 19 февруари комисията по избор на победител е отворила офертите. До този момент обаче не е огласен фаворитът на Боянова, която пряко ръководи този конкурс. Информирани източници ни съобщиха, че по всяка вероятност победител за усвояването на тези европейски средства ще бъде фирма или сдружение, свързани с близкия на Боянова Ивайло Тодоров, който е секретар на Асоциацията на земеделските производители в България. Справка в информационната система Дакси показва, че те двамата все още се водят управляващи на това сдружение. Тодоров участва в още две-три сдружения и в пет-шест частни компании. Боянова пък е вписана и като управляваща в сдружение Българска асоциация за технологичен трансфер. Така че нищо чудно дни след като заместник-министърката е напуснала поста си, да се заеме с... проектирането на интернет портала.


Само преди няколко дни тя увери, че земеделското министерство няма намерение да прекрати работата си по създаването на земеделски портал, който да обедини информацията за земеделските земи в страната, каквото искане обяви Националната асоциация на зърнопроизводителите. От министерството поясниха, че победителят в конкурса ще обобщи и качи исканата информация на интернет портала до 2014 година. Оттогава и директните субсидии няма да се предоставят за обработвана площ, а чрез права за плащане.


От заданието става ясно, че до конкурса си били допуснати


фирми, чиито обороти са от 6 млн. лв. нагоре

И на слепеца е ясно, че подобни високи изисквания се поставят, когато участниците трябва да бъдат пресяни.


Според хората в асоциацията на зърнопроизводителите, които именно поискаха да бъде създадена тази система, определената за изработването му сума от 3 млн. лв. е прекалено висока. Според тях подобен сайт може да бъде създаден с много по-малко пари - за около 30-40 хил. лв., тъй като цялата налична информация вече е акумулирана в земеделското министерство. Хората от сдружението дори се заканиха да сигнализират Брюксел заради тези параметри на поръчката.


Боянова на свой ред веднага заподозря, че зад искането на зърнопроизводителите не стои загриженост за размера на харчовете, а може би има и... други мотиви. В свое изказване пред медиите тя обясни, че този софтуер ще е равен на електронно правителство в земеделието, ще обединява всички бази данни за земята, субсидиите и фермерите и че ще има връзка с Националната агенция за приходите и фонд Земеделие. Регистърът веднага ще покаже и заграбената земя, а това не се харесва. Подозренията й обаче бяха светкавично атакувани от асоциацията.


Покрай тази история трябва да се припомни още нещо. Преди два месеца, когато комисията за конфликт на интереси се ровеше из житието и битието на заместничката на Найденов, депутатът Димо Гяуров, който е и член на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика, припомни, че Светлана Боянова вече е била клиент на тази комисия. Той каза: Имаше достатъчно сериозни данни за нарушения в нейната работа и в курираните от нея дейности в рамките на министерството. Тогава обаче ГЕРБ ги замаза.


Според председателя на комисията Бойко Великов през ноември 2010-а депутати от Синята коалиция пращат сигнал до него, в който посочват данни за нарушения в две посоки. Първата е: Наличие на конфликт на интереси по отношение на одобрени проекти и платени субсидии от ЕС на фирми, в които г-жа Боянова е работила, преди да стане заместник-министър. В тази връзка те искат комисията да изясни, осем обстоятелства, сред които и дали е била изпълнителен директор на Българската асоциация на земеделските производители (БАЗП) с председател Ивайло Тодоров. Друго обстоятелство, което те искат да се изясни, е дали тази асоциация или фирми, притежавани или управлявани от нея, от Боянова или от Тодоров са получавали субсидии от ЕС чрез Държавен фонд Земеделие. Втората посока, в която насочва сигналът, е, че съпругът й Иван Боянов, който е и началник на отдел Правен във фонда, в това си качество изпада в конфликт на интереси. Няколко месеца по-късно в края на март 2011-а сините депутати допълват сигнала си за конфликт на интереси, за корупционни практики и толериране на конкретни фирми в земеделското министерство с още документи. Това са писмени обяснения, под които стои името на бившият заместник-изпълнителен директор на ДФЗ Светослав Симеонов. Те са адресирани до тогавашния директор Калина Илиева - прословутата Калинка с фалшивата диплома. В същия сигнал се разказва за една любопитна среща (станала в средата на юни 2010-а) в Държавен фонд Земеделие. Частният земеделски производител Георги Николов бил поканен там, за да му бъдат дадени указания. Пред членовете на комисията той разказал още, че преди това се е срещал с министър Найденов и със заместник-министър Светлана Боянова. Той им обяснил, че има желание да кандидатства за проекти от Програмата за развитие на селските райони. Тогава самата Боянова му препоръчала точно определени консултантски фирми, за да се гарантира одобрението на неговите проекти. Николов казва, че и по-рано многократно е получавал обаждания от кабинета на министър Найденов да му бъде разяснено какво е предимството, ако проектите за финансиране са изработени от конкретни консултантски фирми. Та точно това момиче днес се опитва да демонстрира морал и политическа лоялност...

Facebook logo
Бъдете с нас и във