Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Медийният шум отказа ГЕРБ от рестрикциите за Airbnb и Booking

Няма да се иска съгласието на живущите в сградата за регистрация на апартаменти или стаи за гости, реши окончателно парламентът. Депутатите приеха на второ четене текстове от промените в Закона за туризма. Повод за тях стана регламентиране на отношенията на държавата с платформи за настаняване, най-популярни от които са Airbnb и Booking.

Съгласно измененията местата за настаняване са три класа - "А", "Б" и "В", като в клас "В" се обособяват стаи за гости и апартаменти за гости.  Стаите за гости и апартаментите за гости, в които се извършва хотелиерска дейност, подлежат на регистрация от кмета на съответната община.

Отпадна предложението да се изисква съгласието на 50 на сто от собствениците на самостоятелни обекти в етажната собственост, където се намира имотът, подлежащ на регистрация. Вносителите от ГЕРБ оттеглиха предложението с аргумента, че искането на съгласието на повече от половината от живущите в сградата ще бъде допълнителна пречка за регистрацията на тези обекти.

Това щеше да е пореден удар по платформите Airbnb и Booking.

В Бюджета за 2020 г. бе записано, че собствениците на места за настаняване, предлагани чрез платформи като Airbnb и Booking.com, вече ще плащат патентен данък. Те бяха внесени тихомълком между двете четения на законопроект за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс от председателката на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова и група депутати. 

Според одобрените текстове за местата за настаняване до 20 стаи, регистрирани по Закона за туризма, се прилага размерът на патентния данък, определен в границите от 25 до 250 лева. Точната сума, с която ще бъдат натоварени собствениците им, ще бъде определяна от местните власти чрез наредба към Закона за местните данъци и такси. 

До момента такъв данък плащаха малки мотели или хотели, категоризирани с една или две звезди. С новите промени реално всички, които предлагат една стая за краткосрочно отдаване под наем, се приравняват към хотели, въпреки че не са задължени да се категоризират.

Facebook logo
Бъдете с нас и във