Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Медиците започват едночасови протести

С едночасови протести от 15 май българските лекари ще се присъединят към общоевропейската стачка на съсловието. Исканията на медиците от всички държави на Стария континент са за по-добри условия на работа, повече средства за здравеопазване, прекратяване на корупцията в сектора, както и спиране на посегателствата върху лекарите.


На 60-ия (извънреден) събор на Българския лекарски съюз делегатите почти единодушно решиха всеки ден до 31 май да не работят по един час на обяд, като през това време ще гарантират обслужването само на спешните случаи. Медиците решиха също да оттеглят подписите на своите представители от Националния рамков договор за 2014-а. Те искат незабавна отмяна на новото министерско постановление № 94за промяна на методиките за остойностяване и заплащане на медицинската помощ и настояват за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. В случай че това не бъде изпълнено, организацията, ръководена от д-р Цветан Райчинов, ще инициира национален протест, на който ще поиска оставката на здравния министър д-р Таня Андреева, както и оттеглянето на управителя на здравната каса - д-р Румяна Тодорова.


Лекарският съюз одобри отчета за собствения си бюджет за 2013-а. Към края на миналата година БЛС е разполагал по сметките си с малко над 373 хил. лв., а отделно от това изплаща кредит от 420 хил. лв., като е покрил глоба за 80 хил. лева. Делегатите изслушаха доклад на комисията, отговаряща за изграждането на Дома на лекаря, и обсъдиха процедурата, проекта и избора на инвеститор. Прието бе и решение за създаване на национални и районни експертни специализирани лекарски бордове, които ще работят на паритетен принципс по петима представители на БЛС и на Съюза на българските медицински специалисти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във