Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Медици и работници от "Марица Изток" излизат на протести

Два протеста ще се състоят в София в сряда (13 октомври). Медицински служители излизат на протест пред Министерството на здравеопазването, а работници от ТЕЦ "Марица Изток 2" ще бъдат превозени с автобуси до столицата.

Исканията на медиците са за достойно заплащане. Те настояват да се подпише нов колективен трудов договор, а високите заплати да не се изработват само на база на извънреден труд и допълнителни плащания. Организатор на протеста е Синдикатът на медицинските специалисти, като демонстрацията ще започне в 11.00 часа.

"След три години борба, оптимизмът е нула, надежда няма нито за нас, нито за пациентите. Всичко случващо се в болниците и извън тях е с активното съдействие и бездействие на Министерство на здравеопазването. След стотици изписани писма, срещи, алармиране на институции, протести, след смяната на няколко министри, престъпното бездействие на тази институция, доведе до абсолютно потъпкване на трудовите права на работещите в сферата, а от там и на човешките права на пациентите", пишат организаторите на протеста. 

От паркинга на ТЕЦ "Марица Изток 2" ще тръгнат поне 40 автобуса към София, за да може хората да поискат защита за комплекса, съобщи бТВ. Целта на протеста е да удължим максимално работата на комплекса на въглища. Не сме съгласни с рестриктивните мерки, които Европа взема спрямо България, посочи  Деян Дяков – лидер на КНСБ в ТЕЦ "Марица Изток 2".

"Нашето желание е датите за затварянето на въглищните централи да бъдат между 2040 – 2050 г. минимум. Протестираме сега, понеже преди около месец излезе Планът за възстановяване и устойчивост за обществено обсъждане и стана ясно, че нашите управляващи са заложили газифициране на в "Марица Изток 2" и построяване на нова заместваща мощност на газ. Това не ни устройва, предвид факта, че 8000-9000 души ще останат на пътя", заяви още Деян Дянков.

Според лидера на КНСБ в мини "Марица Изток 2"- Наско Митев, над 3 милиарда би коствало консервирането на всички три мини.

"Това са едни огромни средства, които ще дойдат вероятно от Европа. Имаме стотици милиарди левове налети в комплекса – в инвестиции и иновации. Не трябва да залагаме съдбата на толкова много хора за едни 12 милиарда, които ще получим по Плана за възстановяване", смята Митев.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във