Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

МАТРИЦАТА НА БЕДСТВИЯТА: ПРЕЗАРЕЖДАНЕ

Кризисното положение по българския бряг на Дунав вероятно ще бъде отменено през следващата седмица. Пророчеството въз основа на хидрологичния бюлетин за нивото на реката в сантиметри направи миналата сряда министърката на държавната политика по бедствията Емел Етем. Стори го на неслучайно избрано място. На фона на една дига в Никопол. Градчето е едно от най-тежко пострадалите от четвъртата водна вълна, заляла България през април. Първите три ни сполетяха на почти равни интервали от няколко месеца за по-малко от година.
Дъждовна пролет и дъждовна есен отреди Бог на България през 2005 г., повтарят в един глас всички политици. Никой не е виновен за тази работа, а на министър Емел Етем трябва да се даде Нобелова награда, защото се бори с бедствията. Номинацията е лично от лидера на ДПС Ахмед Доган отпреди десетина дни. Вероятно бедстващите от всички краища на страната не са имали време дори да повдигнат учудено вежди, като са чули това по новините. Нормално е, след като дори по Великден видяхме как хората мъкнат чували с пясък, за да укрепват дигите. Сигурно са били доста уморени, за да се запитат с какво точно им помогнаха Емел Етем, Георги Първанов, Веселин Близнаков или лично премиерът Сергей Станишев. Или пък депутатите от парламента. И тези от мнозинството, които се оправдаваха директно в ефир по време на дебатите преди гласуването на вота на недоверие към кабинета. Поискан тъкмо заради дейността на правителството по наводненията. Пък и тези, които предизвикаха дебатите и събраха едни неща в едни папки. И ги дадоха за съхранение на главния прокурор.
Работата май придоби холивудски привкус. Цяла зима чакахме птичия грип откъм Дунава, а то взе, че дойде голямата вода. Нищо, казаха си политиците, ще караме с това, което Бог дал. Още повече че елементът на изненадата засилва драматизма във всяка ситуация. Да припомняме ли, че преди това синоптиците ги предупреждаваха, или вече станахме досадни? Само ще кажем, че през последния месец всички служби, които наблюдават климата и времето, повтарят, че 2006-а няма да е много по-различна от 2005-а. Виж, през 2007 г. можело да дойде сушата. Което идва да рече, че природата е по-хармонична от нашите политици и по-адекватно помага при поправянето на стореното.
Иначе в станалото няма нищо ново и нищо чудно. Чудо е само, че дигите край Видин издържаха, дори въпреки министър Емел Етем. Ами сега, с какво ще се оправдават от ДПС, когато дойде петата вълна? Още през март, когато опозицията заговори за оставки и за вот на недоверие, всички от партията на Сокола започнаха като папагали да повтарят, че видите ли, те чудеса не могат да правят, че дигите и отводнителните съоръжения не са поддържани от времето на социализма. И че не техните министри не са си свършили работата, а тези - отпреди тях.
Човекът, докато слуша прогнозата за времето или търчи с кофа да изхвърля водата от дома си като от пробит кораб, едва ли има време да изпадне в дилемата на Мечо Пух. Едва ли, като слуша политиците от управляващото трио, се пита дали тез са онез`, или онези са тез. Впрочем кой го интересува това вече? Важното е нивото на водата да не се покачи дотам, че да предизвика късо съединение и да не гръмне телевизорът на домакинството. Иначе хората няма да видят как президентът Първанов и министърката Етем се стрелкат от дига на дига, досущ като в касовия мегафилм Матрицата. Ефектно и дълбокомислено. А ако някой е разбрал за какво е тази работа и с кого се борим така всеотдайно, значи не е внимавал. А ако някой очаква някаква реална помощ, значи е внимавал още по-малко.
През миналата седмица се разбра, че тепърва си чакаме еврото от Брюксел за предишните наводнения. И че нямаме представа колко струват сегашните. Още не се е разбрало впрочем къде са отишли дадените пари за предишните или за по-предишните. И дали сегашните средства няма да отидат пак за презареждане на фирмите от обръча.
Хидролозите, за разлика от политиците, използват дигите не за декор, а за научни наблюдения. Та те твърдят, че повечето съоръжения са редовно поддържани и нямало място за чак такава паника. Друг е въпросът, че пак според науката и елементарната логика, ако предвидиш, че едно място в близост до вода може да се наводни, няма да се налага да го отводняваш. А това, че природата е била милостива към България, да кажем 20 години, не е гаранция, че догодина няма да се случи някое бедствие.
Ето защо, казват учените, е добре отводнителната и пожарогасителната системи да се проверяват честичко. Това дори струвало по-малко от повторното построяване на пътища, мостове, къщи и диги. Най-малкото, след като стане белята, е редно да опишеш състоянието на съоръженията, които е трябвало да я предотвратят. Това не отнемало много време. Паузите между наводненията през последната година били достатъчни. И можело да се отделят малко пари.
Но учените и синоптиците в случая май не са важни. Политиците важно препоръчаха на хората да застраховат себе си и имуществото си в случай, че пак се наводнят. Или не дай си Боже, се издавят. Това е разумна препоръка, спор няма. Смешното е, че наред с нея върви и обещанието, което кралят е дал на Хъмпти Дъмпти от Алиса в страната на чудесата, детската книжка, написана от Луис Карол. Обещанието е, че ако стената падне или Хъмпти Дъмпти падне от стената, кралят ще прати цялото кралско войнство да помага. И Гражданска защита също. И пожарната. И военните...
А в Матрицата един от лошите казва: Надеждата е най-типичната човешка заблуда. Тя е вашата най-голяма сила и вашата най-голяма слабост. Пък добрият Нео му отговаря:
На твое място бих таил надежда повече да не се срещнеш с мен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във