Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Масовите уволнения в заведенията започват през април

На теория икономическите мерки на правителството са много хубави, но практиката изглежда по друг начин. Не разбирам как ще борим кризата с кредити, които трябва да се връщат. Бизнесът трябва да вземе допълнително заеми – за какво обаче не е ясно, заяви Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията.

Според него с мерките за подкрепа на икономиката, обявени във вторник от правителството, няма преборим кризата. "Към този момент повечето служители в нашия бранш са пуснати в неплатен отпуск. По моя информация от април започва масово освобождаване в сектора", допълни той.

Според Алибегов мярката 60 на 40 няма да работи за малкия и средния бизнес, защото той е затворен.

„Няма как малък и среден бизнес, който не работи, да плаща 40% от заплатите и осигуровките към тях“, каза Алибегов пред bTV.

Той прогнозира, че в следващите два месеца заведенията най-вероятно ще продължат да са затворени.

"Като свърши тази криза, започва икономическата криза. Тук някъде се къса нишката между това, което казваме ние, и това, което ни предлагат от държавата. Ако става ума за два-три месеца, ще отворят 50% от обектите, а другите ще са фалирали. Ако останат тези мерки и не дойде никакъв допълнителен пакет, извън кредитите, три месеца след отварянето ще отпаднат още 25%. Малкият и средният бизнес няма никакви резерви, никакъв буфер“, на мнение е Ричард Алибегов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във