Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Масови фалити на фирми очакват в транспортния бизнес

Масови фалити на фирми за автобусен превоз се очакват до две седмици, заради липсата на пътници в условията на извънредното положение. За това алармира Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. В писмо до транспортния министър Росен Желязков от бранша настояват държавата да приеме пакет от мерки за подпомагане на бизнеса.

„Липсата на пътници, наложена заради забраната за придвижване между градовете, обрича транспортния бизнес на фалит, редица фирми вече са преустановили дейността си”, обясни Милтенова пред БНР. Тя уточни, че говорим за реални фалити, на практика, защото „ако не се вземат спешни мерки в идните седмица-две максимум, наистина това очаква всички ни".

Затова от бранша настояват държавата да предприеме бързи действия за спасяването на бизнеса. Милтенова призова да се намерят компенсаторни механизми, да се осигури спешно финансиране за оборотни средства под формата на кредитиране. Тя каза още, че мярката "60/40" не е приложима за превозваческия бизнес.

"Няма да сработи, реално шофьорите са на работа. Ние можем да поискаме мярката само, ако на тези хора е издадена заповед да преустановят своята дейност. Шофьорите, които обслужват градските и слабо населените места, също не могат да попаднат в обхвата на тази мярка", посочи Милтенова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във