Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Marriott расте с 1700 хотела в следващите три години

Главният офис на Marriott International в Бетесда (Мериленд).

Най-голямата хотелска верига в света - Marriott International Inc., която в момента строи първия си обект у нас в София, има тригодишен план, който предвижда отваряне на повече от 1700 хотела по целия свят, съобщава Ройтерс. С него се предвижда към акционерите да бъдат върнати до 11 млрд. щ. долара и така да им осигури годишна печалба до 8.50 долара за акция до 2021 година. Това ще се постигне с изплащане на дивиденти в размер 1.9-2 млрд. щ.д. и чрез изкупуване обратно на собствени акции на сума между 7.6 и 9 млрд. щ.долара. 

Компанията, която притежава известни марки като Ritz-Carlton и St. Regis, планира да увеличи хотелската си верига с 275-295 хиляди стаи, като се очакват допълнително 400 млн. щ.д. приходи през 2021 година.

Припомняме, че най-голямата хотелска верига в света - Marriott International, планира да работи по проекти в още три града в страната. Според Пол Розенберг, който е директор развитие в групата, стратегията е в дадена държава да се започне със столицата с бранда Marriott, който е основната марка в групата. Това означава, че може да се оглеждат възможностите за разширение и в Пловдив, край морето във Варна и в Банско.

Инвеститорът I Tower Development, който работи по проекта в столицата, подписа споразумение за финансиране с Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) и "Пощенска банка". За изграждането на най-високия хотел в столицата - висок 107 м и 30 етажа, ще бъдат осигурени 58.3 млн. евро или над 110 млн. лева. Първата банка ще отпусне 32 милиона от тях, а втората - 26.3 млн. евро. Обектът трябва да изнекне между площад "Македония" и бул. "Христо Ботев". Сградата трябва да бъде готова до 2020 година, като тя ще разполага с 232 стаи.

София е една от последните столици в Европа, където веригата все още няма обект. При положение, че има такъв в Скопие.

През 2016 година Marriott International купи конкурента си Starwood Hotels & Resorts Worldwide и така се създаде най-голямата хотелска група в света - с общо 1.1 млн. хотелски стаи. Сделката пък беше на стойност от 12.5 млрд. долара. А с нея Marriott International добави в портфолиото си и два обекта на Starwood Hotels у нас - "София хотел Балкан" и "Сенс" в столицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във