Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Маркировка, знаци и мантинели по пътищата ще бъдат подменени тази година

Тази година ще се фокусираме върху пътната безопасност. Агенция "Пътна инфраструктура" ще прегледа маркировката, знаците и мантинелите на всички магистрали и пътища първи клас. Това обави вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов на среща с ръководството на Камарата на строителите в България.

Освен ремонтите на определени участъци ще бъде направено пълно премаркиране на магистралите и първокласните пътища от край до край, ще се поставят нови знаци, а всички нарушени мантинели ще се подновят. Опасните участъци с концентрация на пътни инциденти, включително местата, където се образува аквапланинг, ще се ремонтират, обяви министър Караджов. Според него това не означава, че пътищата от втори и трети клас ще бъдат изоставени - около 3000 км ще се ремонтират основно или текущо по обявената публично програма на пътната агенция за тази година.

Обсъдени са били и проблемите в сектора - разплащането на наддоговорените дейности за текущ ремонт и поддръжка от миналата година, предстоящите обществени поръчки за тази година, индексацията на цените по договорите, проектите във ВиК сектора и други.

Вицепремиерът е отбелязал, че

ще се разплати половината от дължимата сума на пътните фирми - около 640 млн. лева.

Сега се залага реалната сума от 1.2 млрд. лв., необходима за текущо поддържане на пътищата в страната. Освен това ДНСК е разписала ясна дефиниция кои дейности представляват текущ и кои основен ремонт.

„Проблемът с индексацията е сериозен, а решението му е свързано с промени в Закона за обществените поръчки“, обяснява Караджов. Междуведомствената работна група от министерствата на финансите и на регионалното развитие и благоустройството ще предложи методика за индексация на цените по договорите за строителство в кратък срок. Заместник-министър Пенчев е посочил два въпроса, които трябва да се изяснят - сумата, която ще трябва да се задели от бюджета за покриване на необходимата корекция в цените и дали индексацията ще се заложи само за бъдещите договори, за сключените, но незапочнали или и за тези, които вече се изпълняват. От Камарата на строителите са изразили притесненията на бранша от растящите цени на строителните продукти и са заявили нуждата от индексация на договорите.

Програмата за саниране ще продължи да се изпълнява

с финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост, информира министър Караджов. В него са заложени близо 1.2 млрд. лв. без ДДС за жилищните сгради и 370 млн. лв. без ДДС за обществени сгради, включително за системи за енергоспестяване.

Относно ВиК сектора министър Караджов посочва като първи проблем липсата на кадри. „За да има реформа във ВиК сектора, е необходимо да повишим престижа на професията и да имаме повече от 15 души, които завършват в момента висше образование в сферата годишно. Задължително ще работя за увеличение на заплащането в сектора, за да привлечем повече млади хора“, коментира вицепремиерът. За финансирането на сектора обаче държавата не може да разчита само на европейски средства. „Поради това част от средствата за пътища ще бъдат пренасочени към общините с 2 до 10 хил. жители, за да може там, където има вече готови ВиК проекти, да започне тяхното реализиране още тази година“, подчертава регионалният министър. Сумата е около 100 млн. лева. Другите два проблема във ВиК сектора, които ще се решават, са осигуряването на чиста питейна вода и премахването на режима на водата във всички населени места.

Facebook logo
Бъдете с нас и във