Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Марияна Николова търси партньорство в туризма с Унгария

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с министъра на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто. Те се договориха за провеждане на Третата сесия на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество между България и Унгария, съпроводена от двустранен бизнес-форум.

"На този етап е планирано тя да се състои в края на февруари или началото на март 2021 г. при условие, че пандемичната обстановка позволява. Сред сферите за възможности за сътрудничество между двете страни са туризмът, опазването на околната среда, общи проекти за оползотворяване на отпадъците и други биотехнологии. От взаимен интерес е работата по общи проекти за пречистване на водата, пътническите и товарни превози, пътно строителство, телекомуникации, електроника, производство на резервни части, фармация", уточни тя. 

“За мен беше важно да договорим и подписването на съвместния ни проект на Меморандум за сътрудничество в областта на туризма”, посочи министърът. Тя допълни, че е обсъдено парафирането на документа да бъде по време на планираната трета сесия в началото на следващата година. “Вярвам, че с подписването на този Меморандум ще поставим основа за допълнително активизиране на двустранните ни отношения в областта на туризма по редица ключови въпроси, сред които по-доброто позициониране на туризма на ниво ЕС, активно сътрудничество в рамките на Стратегията на ЕС за Дунавския регион, Инициативата 17+1 и Световната организация по туризъм”, коментира вицепремиерът. 

Министърът поясни, че туризмът е мощен двигател за насърчаване на двустранните отношения и в условията на продължаващата пандемия от COVID-19  е от ключово значение да продължава ползотворното сътрудничество. Унгария е приоритетен туристическия пазар и партньор на България. През 2019 г. унгарските туристи са били 89 661, което е ръст от 28.7% спрямо 2018 г. Броят на българските туристи в Унгария за 2019 г. е бил 71 168, което е увеличение от 3.1% спрямо 2018 г. 

Между България и Унгария съществуват традиционно добри икономически отношения, като българската страна отдава голямо значение на тяхното активизиране и разширяване. През 2019 г. стокообменът възлиза на 1708.7 млрд. евро (+6.2%), от които 516.2 млн. евро износ (+3.7%) и 1192.5 млрд. евро (+7.4%) внос. През 2019 г. инвестициите са в размер на 40.4 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във