Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Марияна Николова ще популяризира културно-историческия туризъм

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разгледа античния и средновековен град Мисионис, Търговище

"Започваме кампания за популяризиране на културно-историческия туризъм в България. Избрахме тя да започне приоритетно с 6-те обекта, за които само преди дни Министерският съвет отпусна средства за продължаване на прочуванията им. Един от тях е античният и средновековен град Мисионис, който се намира на територията на Търговище." Това обяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в Търговище. Тя допълни, че решението на кабинета за предоставяне на средства от 1,8 млн. лева показвало и цялостната воля на правителството за насърчаване и развитие на тези обекти, както и приоритета им.

"Инициираме тематичната кампания със специален фокус към тези археологически обекти, с което искаме да надградим и още повече да засилим вниманието към културно-историческия туризъм", каза Николова. По думите ѝ се планира да бъдат изготвени кратки видеа, които да дават любопитна информация за археологическите забележителности. Приоритетно те ще се разпространяват в социалните медии и интернет канали.

Вицепремиерът отбеляза, че при реализацията на инициативата ще се разчита на професор Николай Овчаров. "Вярвам, че с неговото съдействие ще успеем да създадем продукт от най-високо качество, който да популяризира богатствата на България и да привлече повече посетители в регионите на страната", посочи министърът.

„Аз наричам Мисионис северния Перперикон“, заяви проф. Овчаров. Според него това ще е флагманът на туризма, с който ще можем да привличаме много посетители в региона в Северна България. По информация на археолозите едва 1% от целия град е разкрит. В базилика номер 3 е запазен автентичният под, който е отпреди повече от 1500 години. Съхранен е тронът, от който са водени църковните служби. Запазено в първоначалния си вид е и място за кръщаване. Разкрита е и част от укрепителна стена, която достига височина от 12 метра. В района па Търговище има над 1100 археологически обекта.

Министър Николова припомни още, че подобна инициатива Министерството на туризма вече реализира съвместно с екскурзоводите и тя е доказала колко е успешен този подход за насърчаване на посещенията на различни забележителности. Видеата били гледани и споделяни от милиони потребители в социалните мрежи както сред българите, така и от чужденци.

"Считаме, че по този начин допълнително ще насърчим пътуванията с цел културно-исторически туризъм, което ще подпомогне насърчаването на посещенията през 4-те сезона и ще осигури поток от посетители в 12-те месеца на годината", каза ресорният министър. И добави, че това ще окаже положителен ефект за утвърждаване на България като целогодишна туристическа дестинация и ще стимулира развитието на отрасъла на местно и национално ниво.

В рамките на работното си посещение вицепремиерът разгледа и античния и средновековен град Мисионис. По време на визитата тя бе придружавана от д-р Дарин Димитров – кмет на Община Търговище, областния управител Митко Стайков и археолога проф. Николай Овчаров. Мисионис е древното лице на днешно Търговище. Проучванията на терена са започнали през 1962 г. от известния български археолог проф. Димитър Овчаров, баща на още по-известния археолог проф. Николай Овчаров. За повече от 30 години проучванията на древния град са преустановени, за да се подновят отново през 2004-та.

Досега археолозите са разкрили цели квартали, сгради, водохранилище с обем близо 1000 куб. м. Късноантичната и средновековна крепост Мисионис е включена в 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Могат да се откроят 4 основни периода в развитието на Мисионис. Първият е римски, започнал през първите векове на новата ера със създаването на града след идването на римляните по нашите земи. След това е ранновизантийският - в периода 5-6 век, когато Мисионис е бил важен икономически и търговски център за региона. През 9-10 век, по време на Първата българска държава, на територията на Мисионис има старобългарско селище, тясно свързано с културата и икономиката на столицата Велики Преслав. А по време на Второто българско царство градът е важен стопански и търговки център, уточняват от пресслужбата на министерството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във