Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Марияна Николова инспектира аеропорта във Варна

Безпрецедентният спад в международните пътувания, които по изчисления на експерти е повече от 70%, е бил основна тема на работната среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с Франк Кванте, главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ и с представители на мениджмънта на Летище Варна, съобщиха от прес-службата на Министерството на туризма.

В дискусията са участвали и кметът на община Варна Иван Портних и областният управител Стоян Пасев..

Безспорен факт е, че различните ограничения за пътуване са намалили значително обема на пътникопотоците, а ситуацията в момента продължава да ограничава свободното движение на хора и това несъмнено се отразява и на туризма“, това е заявила Николова по време на срещата.

Според нея трябва да се направи повече за адаптиране на ограниченията за пътуване, за да се отговори на специфичните рискове за здравето на пътниците и за приемащите дестинации, като същевременно бъде улеснено пътуването за тези, които отговарят на въведените изисквания. Николова е  допълнила още, че ситуацията е много динамична и прогнози трудно се правят, но въпреки това политика е и ще продължава да бъде границите да са отворени и само в краен случай да се изисква отрицателен PCR тест.

Господин Кванте представил информация за полетите, реализирани на двете морски летища – Варна и Бургас, и финансови резултати на компанията. Той е обяснил, че към момента за тази година се наблюдават положителни тенденции в резервациите за полети от някои дестинации. На двете летища има създадена организация за бързо тестване на пътниците, поясни още изпълнителният директор. Кванте е уточнил, че на портовете вече е създадена организация за тестване на пътниците с PCR.

Ние сме в топ класацията по въведени мерки за предпазване на пътниците спрямо всички 30 летища в групата на Фрапорт“, за това е информирал колегите си изпълнителният директор. И е пояснил, че е поставено специално покритие на всички контактни повърхности, като врати и тоалетни, което убива вирусите.

Кметът Портних пък е подчертал, че Летище Варна е от изключително значение за развитието на региона. Той благодарил на ръководството на аеропорта за доброто сътрудничество и партньорство между местните власти и управата му.

Министър Николова е инспектирала летището в морската столица, като лично се е уверила в спазването на всички противоепидемични мерки. На място тя е установила, че на летището са въведени всички утвърдени норми за работа, които гарантират сигурното и безопасно пътуване на туристите, съобщават от прес-службата на туристическото министерство.

Впечатлена съм от всички мерки, които сте въвели. Това ще допринесе за насърчаване на пътникопотока към Варна, която е приоритетна дестинация“, това е било заключението на  вицепремиера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във