Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Марияна Николова: Ако туристите са дисциплинирани, ще има зимен сезон

Министър Марияна Николова и екипът й направиха проверка в Банско.

Туризмът в планината се препоръчва дори и от Световната здравна организация, защото укрепва здравето. И затова очакваме посещения в курортите и общините. Нашата дисциплина ще помогне наистина да имаме зимен сезон и вътрешен туризъм. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, която във вторник провери ски съоръженията в община Банско.

"Предвижда се гостите да са предимно българи, както и посещения от съседните страни, защото дестинацията е малка и могат да идват с личните си автомобили. Заявки за пътувания има, като повечето резервации са индивидуални", информира министър Николова и допълни, че прогнозите са, че резервациите ще са в последния момент. 

Относно работата на ресторантите в хотелите, която се възстанови от 22 декември, вицепремиерът подчерта, че тя трябва да се осъществява в рамките на лимитирания час до 22 часа. Като допълнително министерството препоръчва на бранша да бъде осигурен сменен режим на изхранването, за да може да се избегне струпване на хора. В компетенциите на РЗИ, здравните власти и на БАБХ е да наблюдават дали се спазват правилата.

"Желанието на всички е специално за Нова година да има възможност за работа до по-късно, но на този етап такова решение няма, тъй като все още картината не го позволява.  Много е важна и самодисциплината на туристите, защото се наблюдава струпване на терасите и на местата, където се предлагат пакетирани храни и напитки, което не може да се допуска. Има варианти, в които могат да се поставят мини пейки, където хората да почиват, да си хапнат", обясни министърът.

Тя коментира, че добър пример е курортът Пампорово, където има Ковид охрана, която е на ски съоръжението и следи да не се образува тълпа и събиране на повече от 15 човека. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във