Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Мария Габриел: Търсят се 300 000 IT специалисти

В Европа има недостиг на  300 000 IT специалисти, а очакванията са до 2020 година числото да се увеличи до 500 000. Тази тревожна тенденция обяви еврокомисарят по цифрова икономика Мария Габриел.

"След 2020 г. над 90 % от работните места ще изискват от основни цифрови умения, а в момента само 37 % от активната работна силна на Европа ги притежава. това е едно невероятно предизвикателство. Заедно всички можем да направим така че да се справим с него", заяви Габриел. 

В България около 250 ученици в девети клас от цялата страна ще се обучават в рамките на следващите 3 години, за да положат основите в своите знания по програмиране. Курсовете ще бъдат през почивните дни и ваканциите и ще се провеждат в 5 професионални гимназии и 4 университета в страната. След края на обучението от 900 часа учениците ще полагат изпит, за да получат професионална квалификация приложен програмист. От Министерството на образованието 300 хиляди лева за стартирането на проекта.

"Предвиждаме още следващата година да увеличим обхвата на програмата. В бъдеще ще имаме все по-голяма нужда от софтуерни специалисти - това го казва софтуерния бранш. Това е една от индустриите, в която имаме най-висока добавена стойност, в която най-много млади хора остават и работят в България", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БНТ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във